Хиляди иракчани щурмуваха посолството на САЩ в Багдад. Едва ги удържаха. ВИДЕО

Хиляди иракчани протестираха и обградиха посолството на Съединените щати в Багдад в късните часове на събота, 28 септември. Повод за гневната им реакцията беше новината за убийството на лидера на шиитското движение в Ливан Хизбула Хасан Насрала. Това съобщи израелското издание Times of Israel.

В социалните мрежи бяха публикувани множество клипове от самите протестиращи, на които се вижда, че протестът е прераснал буквално в бунт и сблъсъци с органите на реда в иракската столица.

В тълпата се виждат развявани и знамена на Хизбула, снимки на лидера на военната структура Хасан Насрала и символи на подкрепяната от Иран местна групировка, известна като Народните мобилизационни сили.

Протестиращите се опитаха да нахлуят в двора на самото американско посолство, като това доведе до физически сблъсъци и ръкопашен бой с иракските специални части, които охраняват комплекса.  Те пръскаха със сълзотворен газ и водни струи протестиращите.

Побеснелите иракскчани повтаряха своите искания, а именно закриване на американската дипломатическа мисия в страната им. Те изразиха недоволството си от политиката на САЩ в Близкия изток, включително подкрепата на Щатите за Израел в конфликта с палестинските територии и активните военни действия през последните дни в Ливан

Саудитският телевизионен канал Al-Hadas съобщи за повишени мерки за сигурност около посолството на САЩ, както и около иракските бази, в които се намират международните коалиционни сили.

В отговор на ескалиращото напрежение Държавният департамент на САЩ отправи спешно предупреждение към своите служители в Багдад. Малкият на брой останал персонал и техните семейства бяха призовани веднага да напуснат помещенията на посолството. Евакуацията идва на фона на нарастваща заплаха за сигурността и все още не се знае колко дълго ще продължи обсадата на сградата.

По-рано през деня, след като стана ясно убийството на лидера на Хизбула, иракският премиер Мохамед Шиа ал-Судани осъди ликвидирането на Хасан Насрала, наричайки го „престъпление, което демонстрира, че ционисткият режим е преминал всички червени линии“. Той също така нарече въздушните удари в Южен Бейрут „срамна атака“, а Насрала „мъченик в пътя на праведните“. (Продължава след видеото)

Вчера, след като от Хизбула потвърдиха смъртта на своя лидер Насрала, Израел въведе забрана за събиране на израелци до 1000 души в централната част на страната на различни мероприятия, като концерти и спортни, очаквайки отговор от страна на шиитската групировка в знак на отмъщение. Много порети на летище Бен Гурион бяха отменени. В Северен Израел остават в сила още по-строги ограничения, като събиранията са ограничени до 10 души на открито и 150 в затворени помещения.

Междувременно бунтовническото движение хуси в Йемен пое отговорност за голяма атака срещу три американски кораба – разрушители, използвайки 23 крилати и балистични ракети. Според представители на хусите нападението е отговор на продължаващите действия на САЩ в региона.

Освен това хусите поеха отговорност за изстрелването на балистична ракета в петък по Тел Авив и изпратиха безпилотни летателни апарати към град Ашкелон. Ръководството на бунтовническото движение подчерта, че подобни атаки ще продължат, докато Израел не прекрати военните си действия срещу Ивицата Газа и Ливан.

Въздушна атака от Израел срещу централата на Хизбула в Бейрут

Кадър от въздушната атака на Израел срещу централата на Хизбула в Бейрут

Днес New York Times, позовавайки се на двама израелски военни потвърди информацията, че израелската армия е хвърлила над 80 бомби над Ливан, за да елиминира генералния секретар на шиитското движение Хизбула Хасан Насрала. Преди това стана ясно, че всяка една от тях е тежала близо по един тон, т.е. за много кратко време военните на Тел Авив са хвърлили над столицата на Ливан 80 тона бомби.

„Повече от 80 бомби бяха хвърлени за няколко минути, за да се елиминира Насрала“, се казва в материала.

Според видеозапис, публикуван от израелската армия, в деня, в който лидерът на Хизбула е бил елиминиран, израелската армия е използвала най-малко 15 бомби BLU-109 с тегло 910 килограма всяка. В резултат на атаката, според вестника, самолетите са унищожили най-малко четири жилищни блока от по седем етаж като с това са погребали всички намиращи се в домовете им по рухналите за секунди постройки.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!