Израелската икономика се е запътила към пропастта и то преди „майката на всички войни“ с Хизбула!

КритичноБГ с позоваване на Аl Мayadeen, The ​​Washington Post и Bloomberg

Знамето на Израел

Израелската икономика се е запътила към пропастта и то преди „майката на всички войни“ с Хизбула!

През изминалата година десетки хиляди предприятия в „Израел“ затвориха врати на фона на войната в Газа и агресията в Ливан. В своя новина The ​​Washington Post подчерта значителните предизвикателства, пред които е изправена икономиката на Израел на фона на агресията на Тел Авив срещу Ливан и ивицата Газа. Това пише арабското издание Аl Мayadeen, позовавайки се на американската медия.

Припомня се и ключовият аргумент, че Израел претърпя понижение на кредитния си рейтинг и рязко свиване на брутния вътрешен продукт.

„Десетки хиляди фирми са затворени, а все по-голям брой работни места се възлагат на външни изпълнители. Много израелски резервисти трябваше да прекъснат кариерите си или да се борят да ги балансират с ангажиментите за военна служба“, пише The ​​Washington Post.

Строители

Строители

Секторите като строителство и селско стопанство са изложени пред сериозен риск от колапс, а според Централното статистическо бюро на Израел туризмът се е сринал с над 75%, причинявайки от цунами от затворени магазини!

Още на 20 февруари КритичноБГ писа, че израелската икономика е заплашена от срив, при положение, че заради нестихващия палестинско-израелския конфликт, БВП на Израел падна с 20%. Тогава се позовахме на информация от Bloomberg изнесена на 19 февруари.

Тогава икономическите светила на Goldman Sachs Group Inc. Тадас Гедминас и Кевин Дейли бяха категорични, че БВП на страната е спаднал с ЦЕЛИ 19,5% от октомври 2023 г. до февруари 2024 г., т.е. само за по-малко от ПЕТ МЕСЕЦА.

Най-голям удар пое частната дейност в Израел. Вносът спадна с повече от 42%, а износът се сви с 18%.

Бенямин Нетаняху, премиер на Израел

Бенямин Нетаняху, премиер на Израел

Още тогава Bloomberg отбеляза, че това е ЕДВА първоначалната официална оценка на щетите, които израелската икономика е претърпяла заради войната след ескалацията на конфликта в ивицата Газа. Но спокойно може да се предположи, че правителството на Бенямин Нетаняху и позамазало някои числа, за да омекоти февруарската статистика.

Войната в ивицата Газа доведе и до абсолютен колапс на икономиката на анклава, според данни от февруари още на Международния валутен фонд.

И докато войната на Израел срещу ивицата Газа обтегна възможностите на икономиката на еврейската страна до краен предел е повече от ясно, че новата им военна цел Ливан ще я изправи пред още по-големи изпитания.

Военните разходи на Тел Авив са се УДВОИЛИ ПОНЕ, като Централната банка предупреждава, че продължаващата война може да струва 67 милиарда долара до НАЧАЛОТО 2025 г. Тази прогноза беше направена дори ПРЕДИ скорошната ескалация на Израел в Ливан и мобилизирането на две резервни бригади към северен фронт в сряда.

„Икономиката е в сериозна опасност, освен ако правителството не се събуди“, каза израелският икономист Дан Бен-Дейвид, който ръководи Института за социално-икономически изследвания Шореш, пред The ​​Washington Post.

„В момента тя е напълно изключена освен всичко онова, което е свързано с войната… и не се вижда край“, подчерта той.

Дани Бахар, старши сътрудник в Центъра за глобално развитие, каза пред The ​​Washington Post, че израелската икономика обикновено демонстрира устойчивост по време на войни.

Въпреки това той отбеляза: „Но тази война изглежда като МАЙКАТА на всички войни.“ Освен това той отбеляза, че тази ситуация е скъпа, като подчерта, че „парите трябва да дойдат отнякъде“, визирайки войната с Хизбула.

Едновременно с това израелските медии предупреждават да не се подценяват способностите на Хизбула, подчертавайки потенциалните икономически и военни последствия, които могат да възникнат от ескалацията на военните действия. Статистиките и новините показват, че израелската окупация активно се опитва да омаловажи и затъмни степента на щетите и загубите, които понася на север.

И още един сериозен икономически аспект, който изобщо не е за пренебрегване! В средата на юни международната консултантска фирма за инвестиционна миграция Henley & Partners обяви, че Израел вече не е сред десетте най-добри дестинации за милионери за първи път от няколко десетилетия. Агенцията се позова на доклад, който сочи в кои страни са „мигрирали“ парите на най-богатите.

Дан Маркони, старши съветник по клиенти в Henley & Partners обясни през юни, че продължаващата война срещу Газа „не само е разбила имиджа на Израел като сигурно убежище, но също така е заплашила да засенчи икономическите му постижения“.

И това е още през юни! А сега Израел повежда война срещу Ливан и Хизбула. Към този момент КритичноБГ обръща внимание, че

няма абсолютно никакви индикации, че Нетаняху е победил ХАМАС. Но са отчетливи сигналите, че може да види сметката на икономиката на страната си.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Икономиката на Израел се срина заради войната в Газа

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!