Independent: Един от най-мощните урагани удари САЩ с „катастрофални“ ветрове

Ураганът Хелън

Ураганът „Хелън“ удари бреговете на щата Флорида в САЩ с невиждана скорост, като му беше приписаната опустошителната четвърта категория на опасност от общо пет, според скалата за бури. Това съобщи Националният център за ураганите на САЩ в социалната мрежа X. Бурята бе описана като една от най-големите, връхлитали някога САЩ, съобщи в обзорен репортаж английският вестнник Independent.

Междувременно стана ясно, че най-малко трима души са загубили живота си, след като ураганът удари сушата във Флорида. Английското издание добавя, че Хелън е една от най-мощните бури ударили бреговете на в САЩ, носейки „катастрофални“ и „неподлежащи на оцеляване“ условия.

Ураганът връхлетя района на Биг Бенд във Флорида малко след 23:00 ч. по Гринуич като буря от категория 4 с постоянни ветрове от около 140 км/ч, съобщи Националният център за ураганите в САЩ.

Съборен далекопровод от бурята

Съборен далекопровод от бурята

Още преди да удари бреговете на щата, бурята наводни крайбрежието на Мексиканския залив и прекъсна електрозахранването на поне 1 милион потребители в щата. Освен Флорида, Алабама и части от Каролините също са застрашени от наводнения.

Губернаторът на Флорида Рон ДеСантис потвърди първият случай на загинал човек, след като пътен знак е бил откъснат от мощния вятър и същият се е забил с висока скорост върху движещ се автообил. Шофьорът е загинал на място. След това беше съобщено за още две жертви в окръг Уилър, Джорджия. Те са пътували в кола с прикачено за нея ремарке, което било подхванато от урагана. Вятърът е носил колата с пътниците в нея, докато същата се е приземила в полетата край магистрала 19, което е довело до смъртта им.

Силата на ветровете на Хелън бе достатъчна да изтръгне и събори дори високи електпроводи, което доведе до прекъсване на електрозахранването. Десетки огромни билбордове бяха съборени по пътя на урагана. Видео публикувано в социалните мрежи показва, че навлезлите към сушата океански води заливат крайбрежните магистрали. По-ниските квартали на градовете в близост до брега са помти под вода.

Още преди Хелън да удари Флорида беше съобщено, че размерът на урагана е гигантски и надвишава една от най-големите бури ударили САЩ през далечната 1988 г. Спътниковите снимки показват, че диаметърът му е значително по-голям от размера на Мексиканския залив.

„Размерът на Хелене е значително по-огромен в сравнение с предишните урагани в района на Мексиканския залив“, категорични са експертите. 

Самолетът за метеорологично разузнаване, който изследва непрекъснато движението и силата на „Хелън“, установи в ранните часове на деня, че поривите на вятъра са се увеличили до 215 километра в час.

Телевизионният канал CNN съобщи, че близо един милион и триста хиляди домакинства са останали без ток, като само във Флорида са милион и триста хиляди домакинства. Над 260 000 души са под предупреждение за внезапни наводнения в Ашвил, Северна Каролина.

Губернаторът на Флорида Рон Десантис каза, че 61 от 67-те окръга на Флорида в момента са в извънредно положение.

Всичките 159 окръга в щата Джорджия бяха поставени в извънредно положение, което позволи на екипите за управление на извънредни ситуации да направят необходимите мерки и да позиционират необходимите ресурси преди пристигането на бурята.

В Белия дом ръководителят на Федералната агенция за управление на извънредни ситуации призова хората да приемат сериозно заплахата от бурята.

Като основна причина за достигането на четвъртата степен на урагана бе посочена високата температура на морската вода, която катализира силните ветрове. 

Според различни източници ураганът Хелън вече е започнал да отслабва.

Много от медиите пишат, че вероятно жертвите на урагана Хелън са много повече от три, но към този момент точният им брой не е известен. Никой не се и наема да прогнозира и щетите, които е причинил до този момент в няколко щата. Вероятно е те да се оценят впоследствие на милиарди долари. Извънредното положение остава в голяма част от районите и към момента на писането на новината (12.00 ч. българско време).

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!