Ynet: Израелската наземна инвазия в Ливан е „смъртоносен капан“, поставен от Хизбула

Аl Мayadeen

Израелски войници

Израелският вестник Yedioth Ahronoth (Ynet) описа в своя статия, какви може да бъдат потенциалните последици за израелската армия, ако започне сухопътна операция към Ливан, каквито намерения вече бяха заявени. Според медията този ход е „смъртоносен капан“, който е поставен от ливанската съпротивителна група Хизбула, пише Аl Мayadeen.

Арабското издание припомня новината, че от израелската армия излязоха с изявление, с което заявиха, че са наредили две резервни бригади за „оперативни мисии“ да се придвижат към северните региони на границата с Ливан. КритичноБГ припомня, че на 22 септември командирът на 7-а бронирана бригада, полковник Елад Цури, разположена до ливанската граница, публикува обръщение в социалната мрежа Х, бившата Туитър към своите войници:

„Ние отново сме на фронта, първите, които водят нашите войски и на северния фронт“

Еврейското издание Jewishpress припомня, че именно 7-а бронирана бригада е ръководила сухопътните войски при нахлуването в Ивицата Газа миналия октомври, а наскоро е била изпратена на северния фронт при ескалирането на отношенията с Хизбула.

„Хизбула доведе битката в нашата земя и ние се готвим да възстановим мира и сигурността, позволявайки на жителите да се върнат у дома и на фермерите да възобновят работата си“, писа тогава Цури.

Освен това израелският началник-щаб Херци Халеви се обърна към войските да се подготвят за възможно нахлуване в Ливан по земя.

В сряда Хизбула, като че ли умишлено стимулира едно такова решение за сухопътна инвазия на Израел в Южен Ливан на терен на групировката, след като в безпрецедентна провокация изстреля балистична ракета срещу централата на МОСАД, която е в покрайнините на административното и политическо сърце на Израел – Тел Авив.

Израелски войници

Израелски войници

Yedioth Ahronoth (Ynet) се сменява в незабавната готовност на своите военни да нахлуят с наземна операция на терен на Хизбула. Израелският вестник даже признава, че по-голямата част от висшето ръководство на еврейската страна вярва, че са направили трагична и горчива грешка, като нахлуват в Ливан на два пъти преди това, през 1982 и отново през 2006 г. В този смисъл не трябва да я повтаря и трети път. 

Ynet дори прави паралел между предните провали на Израел в Ливан и сега. И тогава, през 2006 г., поведението на израелската страна е било същото – вярвала е, че може да смаже Хизбула с наземна операция и чрез въздушната си мощ.

Бойци от Хизбула

Бойци от Хизбула

Вестникът прави още един паралел със ситуацията преди близо 20 години, когато Хизбула също е стреляла по израелските градове като е стимулирала с провокации ЦАХАЛ да отвърне на удара по земя. Но нахлуването в Ливан на евреите „не успя да постигне нито една от целите си“.

Аl Мayadeen припомня, че миналата седмица в своята реч генералният секретар на Хизбула Хасан Насрала буквално се е подиграл на „глупавото предложение на командващия Северното командване на Израел, да се създаде пояс за сигурност“ в Южен Ливан. По същество то представлява тип „сива зона“, в която да бъдат изселени живеещите там граждани и ливанската групировка да се изтегли от тези земи.

„Ако врагът установи пояс за сигурност, той трябва да разбере, че ще бъде нападнат от засада и зоната ще се превърне в блато и тресавище, в което ще затъне“, предупреди Хасан Насрала.

В потвърждение на предупредителната статия на Ynet идва днес и новината, че командващият израелските военновъздушни сили Томер Бар е заявил, че се подготвят да помогнат на войските в наземни операции срещу Хизбула, т.е. сценарият от 2006 година се повтаря.

„Сега, в Ливан, ние ще предотвратим всяка възможност за трансфер на оръжие от Иран в светлината на способностите, които сега сме намалили от Хизбула“, каза Томер Бар и добавя:

„Готвим се рамо до рамо със Северното командване за наземна маневра. Готвим се. Дали ще бъде извършена, е решение, което зависи от нас“, каза той пред своите войници.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Командир, повел израелската армия към Газа: Сега тръгваме към северния фронт за победа!

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!