Путин промени ядрената доктрина на Русия. Вече ще удря с атомни бомби и по атакуващи я неядрени държави!

Влиза ли и България в новите поправки на важния документ?

Сармат, ядрено оръжие на Русия

Путин промени ядрената доктрина на Русия. Вече ще удря с атомни бомби и по атакуващи я неядрени държави!

Над година президентът на Русия Владимир Путин не беше свиквал постоянното заседание на Съвета за сигурност на Русия за ядрено възпиране. Това стана ясно от думите на неговият говорител Дмитрий Песков, пише ТАСС.

То се проведе вчера, 25 септември. Важно е да се отбележи, че никога досега те не са провеждани публично в която и да е част, а винаги са били в затворен формат. След това се публикуваше кратко прессъобщение по основните разглеждани въпроси, без каквито и да е допълнителни подробности, направени изказвания и отделни акценти.

В откритата за обществеността част говори руският президент Владимир Путин и по-конкретно за проекта за актуализирана ядрена доктрина на Руската федерация.

На последната и актуализирана версия от юни 2020 година той предложи да се внесат конкретни пояснения, включително да се разглежда агресията срещу Руската федерация от всяка неядрена държава, която е подкрепена от ядрена държава като „тяхна съвместна атака срещу Русия“.

Владимир Путин, президент на Руската федерация

Владимир Путин, президент на Руската федерация

„Агресията срещу Русия от която и да е неядрена държава, но с участието или подкрепата на ядрена държава, се предлага да се разглежда като тяхна съвместна атака срещу Русия“, заяви на постоянното заседание на Съвета за сигурност на Русия за ядрено възпиране президентът Владимир Путин. Така, според него, проектът на актуализираната ядрена доктрина ще разшири категорията държави и военни съюзи, срещу които се извършва ядрено възпиране.

По смисълът на новите поправки в ядрената доктрина на Русия влиза и България, която е член на НАТО и е подкрепена от ядрените държави САЩ, Великобритания и Франция, т.е. подлежи на потенциален ядрен удар от страна на Русия, ако я атакува.

Преди тези поправки, документът предвиждаше удар само срещу ядрени държави, но не и такива, които имат и произвеждат ядрен арсенал!

КритичноБГ пояснява, че към този момент осем държави в целия свят са разработили и изпробвали собствени ядрени оръжия по официални данни. Пет от тях са признати за ядрени сили по силата на Договора за неразпространение на ядрените оръжия (ДНЯО).

Това са САЩ, Русия (наследила арсеналите на бившия СССР), Великобритания, Франция и Китай. Още три страни са тествали атомно оръжие извън рамките на ДНЯО и това са Индия, Пакистан и Северна Корея.

Путин заяви по-рано, че Москва си запазва правото да използва ядрено оръжие в случай на агресия срещу Русия, но също и към Беларус като „съюзната държава“.

Ядрен взрив

Ядренн взрив, илюстративно изображение

Освен това Русия си запазва правото да използва ядрени оръжия при вражеска атака с конвенционални оръжия, но представляващи критична заплаха за суверенитета. Това означава, че държава, която заплаши сигурността на Русия с конвенционални оръжия вече може да бъде обект на ядрен удар.

 

От промяната на документа става ясно, че Русия може да обмисли използването на ядрено оръжие след надеждни данни за масово изстрелване на ракети и безпилотни самолети при преминаване на границата на Руската федерация, пише ВВС.com.

Путин по-рано подчерта още, че ако Руската федерация получи достоверна информация за изстрелване на оръжия за въздушно-космическо нападение срещу себе нея ще последва ядрен отговор.

Държавният глава поясни, че руската военна доктрина е калибрирана пропорционално на заплахите срещу федерацията, която управлява.

„Русия винаги е подхождала изключително отговорно към използването на ядрени сили, това е крайна мярка за защита на суверенитета на страната“, цитира го РИА Новости.

Ракета "Storm Shadow"

Ракета „Storm Shadow“

Предложенията за промените на доокумента идват на фона на засилващите се дебати на Запад да се разреши на Украйна възможността да използва далекобойни ракети за поразяване дълбоко в територията на Русия. Още преди половин месец, Путин обеща, че Москва ще отговори остро на подобна агресия. На 12 септември държавният глава посочи, че това би означавало пряко участие на страните от НАТО във войната в Украйна.

„Летателните мисии за тези ракетни системи по същество могат да се извършват само от военен персонал на страните от НАТО. Украинските военни не могат да направят това. Следователно не става дума да позволим или да не позволим на украинския режим да удари Русия с тези оръжия. Въпросът е да се вземе решение дали страните от НАТО участват пряко във военен конфликт или не“, каза тогава Путин.

Към този момент, според редица западни анализатори, политиците в САЩ, Великобритания и част от страните-членки на НАТО са убедени, че Русия блъфира. Те настояха, че това не е така и че Путин и Москва не блъфират, а са напълно сериозни, че ще последва отговор от тяхна страна.

Президентът на Украйна с изтекъл срок Владимир Зеленски, е на посещения в САЩ в момента и навсякъде говори за нуждата да бъде разрешено на страната му да атакува дълбоко в територията на Русия. Ако му бъде разрешено и той направи това, на практика ще прекрачи „червените линии“ поставени от Кремъл. В този смисъл Москва може да използва ядрено оръжие срещу Киев и подкрепящите Украйна ядрени сили.

Владимир Зеленски и Джо Байдън, илюстрация

Владимир Зеленски и Джо Байдън, илюстрация

Преди часове, Белият дом и Киев обявиха срещата на Зеленски с президента на САЩ Джо Байдън и вицепрезидента Камала Харис. Светът очаква да чуе решението на американския държавен глава, дали дава „зелена светлина“ на Украйна да атакува Русия.

Снощи, сряда вечерта, съветникът на ръководителя на канцеларията на Злеенски Михайло Подоляк иронизира решението и думите на Владимир Путин, че това било „репутационно дъно“:

„Човек започва тридневна – е, казваме го саркастично, „тридневна“ – „Специална военна операция“ и днес с треперещи ръце прочита от лист хартия следното: вижте, ако провокираме (т.е. Украйна) тази война с конвенционални оръжия, ще използваме ядрени оръжия срещу неядрена държава. Е, това е абсолютно репутационно дъно“, заяви Подоляк по телевизията.

Михайло Подоляк, съветник на украинския президент

Михайло Подоляк, съветник на украинския президент

Анализатори споделят, че новите промени ще изправят Русия пред затруднение, защото, според промените в Конституцията преди повече от две години, в територията на федерацията влизат вече и бившите Херсонска, Запорожка, Луганска и Донецка народни републики. Украйна често атакува цели именно в тях и тук възниква въпроса, дали това означава Кремъл да използва ядрено оръжие срещу нея?

Освен това, през септември Украйна изстреля повече от 150 дрона наведнъж срещу руски градове. С новите промени на ядрената доктрина, това означава, че Москва при следващ такъв опит, а той е много вероятен, ще трябва да отговори с ядрено оръжие и това да може провокира ескалация в световен мащаб и Трета световна, но вече ядрена война.

Съвсем скоро ще разберем и какво е решението на САЩ по отношение на Украйна за правото да удря дълбоко в пределите на Русия. Но независимо, дали то ще бъде отрицателно, не един и двама от големите военни експерти твърдят, че Щатите могат да позволят на Киев да атакува Русия, въпреки това, т.е. и при уж „неразрешено“ от Запада действие. 

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!