Руски медии: Българският евродепутат Волгин: Западът знае, че Украйна не може да победи Русия. ВИДЕО

Петър Волгин, евродепутат от Възраждане

Един от най-известните руски сайтове „Известия“ публикува новина, в която разказва за българския евродепутат, издигнат от партия на „Възраждане“ Петър Волгин, който в своя реч от трибуната на европарламента заяви, че отговорността за войната в Украйна е на западните страни. Медията допълва още, че изказването на нашия сънародник е направено във вторник 17 септември.

Известия запознава руската аудитория, че Волгин е отбелязал, че конфликтът в Украйна е можел да бъде решен още преди 2 години, през март 2022 г. по време на мирните преговори в Истанбул. Тогава обаче, Западът, представляван от бившия английски министър-председател Борис Джонсън, както и американската страна са заповядали на украинския президент, да прекрати мирните преговори.

„Колективният Запад знае, че Украйна не може да победи Русия и Западът също не може да победи Русия, но използва военния конфликт, за да изтощи Русия“, каза политикът“, цитира думите на евродепутата ни Петър Волгин сайтът „Известия“

Медията информира още, че Волгин е обяснил пред останалите евродепутати, че в резултат на циничната стратегия са загинали стотици хиляди войници.

„Парите, които Европейският съюз (ЕС) изпраща на Киев, означават повече смъртни случаи, както военни, така и цивилни. Депутатите, които гласуваха за резолюциите за финансовата помощ на Украйна, носят отговорност за жертвите.

Кръвта на убитите в Украйна и Русия е на вашите ръце, на ръцете на мнозинството от членовете на Европейския парламент“, цитира Волгин руският сайт.

Петър Волгин

Петър Волгин

КритичноБГ припомня, че и преди да влезе в политиката по време на своята работа, като журналист и водещ в Българското национално радио, както и в профилите си в социалните мрежи, Петър Волгин винаги е отстоявал от началото на войната позицията, че мир може да се постигне само по дипломатически път.

Освен това той не е отстъпвал от тезата си, че една от причините за конфликта бе и непрекъснатата експанзия на НАТО към Русия. Неведнъж е обръщаал в свои предавания внимание за зверствата извършвани от украинци с неонацистки възгледи. Гости са му били експерти, анализатори и интелектуалци, които каазваха в ефир гледна точка,  която днес осезаемо отсъства за огромно съжаление!

Заради ярката му позиция, Волгин беше атакуван от неолиберални кръгове в България неведнъж. Сред тях са забелязвани и елементи от медии, богато финансирани от западни НПО. Такива са изразявали и в неолиберални сайтове, пак на обилна финансова издръжка от Запада, негативни оценки срещу него.

Сайтът Известия припомня, че в началото на септември тази година Борис Джонсън призна пред руските майтапчии Вован и Лексус, че през 2022 г. е участвал в провала на мирните преговори между Русия и Украйна.

Руската медия публикува и изказването на Петър Волгин със субтитри на руски език.

Преди това, на 30 август, американският дипломат Виктория Нюланд призна в интервю, че Турция е била предложила възможност за преговори между Русия и Украйна, но американците не са били в залата. За сметка на това обаче, в края на преговорите те са били „консултирали“ украинците. След това мирния документ пропадна.

„Турците предложиха мястото, а ние (американската страна) дори не бяхме в стаята“, каза Нюланд в интервюто пред руския журналист Михаил Зигар, който е признат за чуждестранен агент на Русия.

Виктория Нюланд

Виктория Нюланд

Тогава тя уточни в интервюто, че онова, което е подразнило най-много западняците е част, която е била записана в приложението на договора, а именно, че Украйна щяла да бъде „кастрирана“ във военно отношение

„Главното условие на [руския президент Владимир] Путин беше заровено в приложение към този документ по който работеха“, пояснява Нюланд и уточнява, че настояването на държавния глава на Русия не е било изгодно на Запада и по-конкретно на Съединените щати и Великобритания. По същество (Украйна) щеше да бъде кастрирана като военна сила“, докато нямаше подобни ограничения за Русия, обясни бившият дипломат.

Последният кръг от преговори между Русия и Украйна се проведе в Истанбул на 29 март 2022 г. Те продължиха около три часа. По-късно Киев официално отказа контакти с Москва . На 4 октомври същата година украинският президент Владимир Зеленски прие решението на Съвета за национална сигурност и отбрана на страната за невъзможността за провеждане на преговори с руския президент Владимир Путин.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Нюланд си призна – САЩ са саботирали мирното споразумение между Москва и Киев, за да не бъде „кастрирана“ Украйна

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!