В Украйна са силно притеснени от „грубото поведение“ на Зеленски в САЩ. Вече вбеси хора на Тръмп

Владимир Зеленски

Посещението на украинския президент с изтекъл мандат (на 20 май т.г. )Владимир Зеленски в САЩ събуди сериозни притеснения в Украйна на фона на излъчваното от него раздразнение в Америка. Страховете, които започват да витаят в Киев са, че вместо да помогне на страната си и то във все по-критичната ситуация, в която изпада, обратно на това, той може даже да ѝ навреди.

Народният представител от украинския парламент Александър Дубински коментира в своя профил в Телеграм, че Зеленски се е държал „грубо“ („хамоватым подходом“ може да се преведе освен като груб, но и като нагъл подход, бел. Критично), а това вместо да доведе до подкрепа от страна на САЩ може да има обратния ефект.

Пътуването на Зеленски до Съединените щати <…> вдъхва в мен все повече съмнения относно неговата адекватност. Раздразнението, което той несъмнено предизвиква с грубия си подход <…>, може да доведе до намаляване, а не до увеличаване на подкрепата“, заявява той.

Народният представител пише още в коментара си, че посещението на украинския президент Владимир Зеленски явно е било планирано, за да бъде изнудван държавният глава на САЩ Джо Байдън и неговите потенциални наследници за надпреварата в изборите, вероятно имайки предвид вицепрезидента Камала Харис, която бе излъчена от демократите за кандидат за президент на Америка.

Припомняме, че депутатът Александър Дубински от украинската Върховна рада бе задържан в следствения арест по подозрение в държавна измяна.

КритичноБГ припомня, че на 22 септември, т.е. преди 3 дни, Зеленски даде интервю за The New Yorker, в което езикът му беше меко казано спорен. По думите му Украйна била направила всичко възможно, „за да държи САЩ далеч от войната“, но „ако Америка позволи Русия да спечели, я чакали катастрофални последици“.

Той заяви още, че „около четиридесет милиона имигранти щяха да дойдат в Европа, САЩ и Канада“, ако не била страната му, но не става ясно, как и кои имигранти е спряла.

Най-скандалната част от интервюто му бе в края, когато той казва, че помощта на САЩ може да бъде умножена по нула, т.е. тя е нула вече, и предупреждава, че трябва да започнат отново да инвестират отначало, но вече Америка ще води война лично срещу Русия:

„И сега, след две години и половина ваша подкрепа и инвестиции, за които сме ви много благодарни, можете да умножите всички тях по нула. Америка ще трябва да започне да инвестира отначало, и то във война от съвсем друг мащаб. Тя ще се води от американски войници. И всичко това, бих добавил, ще бъде от голяма полза за Русия“.

Доналд Тръмп - младши

Доналд Тръмп – младши

Междувременно пак по време на посещението си в САЩ и с острите си изказвания Владимир Зеленски успя да вбеси и екипа на републиканеца Тръмп. Неслучайно синът му Доналд Тръмп-младши, който надали си позволява да публикува статуси в профила си в Х, бившата социална мрежа Туитър, без да ги съгласева с баща си, написа:

„Чужд лидер, получил милиарди долари финансиране от американските данъкоплатци, идва в страната ни и има дързостта да ругае кандидата на републиканците за президент? И той прави това точно след като проукраински фанатик се опита да убие баща ми? Какъв позор!“

Избухването на наследника на Тръмп бе във връзка с въпросното интервю на Зеленски за The New Yorker, в което той обясни още, че кандидатът за президент на републиканците нямал представа как да спре войната между Украйна с Русия, а пък кандидатът му за вицепрезидент Джей Д. Ванс е „твърде радикален“.

Доналд Тръмп и Джей ди Ванс

Доналд Тръмп и Джей ди Ванс

Всъщност Зеленски за първи път си позволява да прави подобни меко казано небалансирани оценки за кандидатпрезидентската двойка на Републиканската партия. Още повече, че е повече от нетипично чужд лидер да отправя критики към американски политици и то на техен терен. Точно обратното, много от тях им правят безсрамни, а дори и необосновани комплименти, заради силната позиция в света на САЩ. Очевидно поведението на украинския президент в просрочие Владимир Зеленски не остана незабелязано от републиканците и то в момент, когато предизборната кампания в САЩ и надпревалата им с демократите е почти на финалната права.

Междувременно Доналд Тръмп определи украинския президент Владимир Зеленски „най-големият търговец в историята“, който се връща в Украйна с пари след всяко пътуване до Америка. Изказването си кандидатът за президент на САЩ направи в Пенсилвания и допълни, че всеки път, когато украинският лидер отиде в САЩ „си тръгва с 60 милиарда долара“.

Изказването му обаче не бива да се приема като похвала, а по-скоро като критика на фона на финансовите проблеми, които има САЩ, заради нарастващия дълг и обслужването му. Тръмп неведнъж е казвал през оследните години, че с политиката си Байдън вкарва Америка все по-дълбоко в криза.

И докато Зеленски е още във Вашингтон, Тръмп заяви днес, че Америка трябва да се оттегли от войната в Украйна. Този път изказването си той направи на митинг в щата Джорджия. Политикът не пропусна да обвини президента Джо Байдън и вицето му Камала Харис, че са „вкарали“ САЩ в тази война.

Той добави, че Байдън е повтарял непрекъснато в продължение на три години, че САЩ ще спечелат, но дори и не могат за измъкнат страната от войната.

Доналд Тръмп припомни историческите факти, че Русия е спечелила войната и срещу Наполеон Бонапарт и срещу Адолф Хитлер:

„Байдън казва: „Няма да си тръгнем, докато не победим.“ Какво ще стане, ако (руснаците, бел. Критично) спечелят? Това правят те, водят войни. Както някой ми каза онзи ден, те победиха Хитлер, победиха Наполеон. Това правят, бият се. И това е неприятно“, заяви Тръмп за Русия.

Това не е първият път, в който Доналд Тръмп изтъква историческите факти на своите публични прояви пред американците.

Междувременно днес стана ясно, че група американски конгресмени са поискали от Главния прокурор на САЩ пълно разследване на факта, че Зеленски беше допуснат, още с пристигането си в Америка, да влезе във военен завод в Пенсилвания за производство на боеприпаси. Тогава медиите отвъд океана писаха, че украинският президент искал да им изкаже благодарност от името на своя народ и от войниците си за неоценимата им помощ в производството на снаряди. Заводът произвежда и 155-мм снаряди.

Конгресмените смятат, че допускът на украинския лидер до военната зона, може да е било свързано с няколко нарушения на американското законодателство:

Зеленски е заподозрян от тях и в намеса в американските избори, след като с посещението си, по думите им, е подкрепил вицепрезидента на САЩ Камала Харис за предстоящия вот в началото на ноември.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Зеленски: „Спасихме САЩ от тотална война!“ И предупреди Америка за катастрофални последици!

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!