Критично е положението за украинците в Угледар. В Торецк и до Покровск също. Руските сили настъпват! Обзор. КАРТИ и ВИДЕО

Руски войници

Положението за ВСУ в Угледар е критично. Драматично и в Торецк и до Покровск

След като Руските въоръжени сили влязоха в град Угледар на Източния фронт те продължават да настъпват все по-навътре в града. Населеното място е било под контрола на около 2000 войници от ВСУ преди това. За последните 24 часа обаче, положението им е повече от критично. Това пише провоенният руски сайт Avia.pro. Първият провив на руснаците в крайните квартали на населеното място беше в късните чесове, близо до полунощ, на 23 септември. От тогава битките не намаляват своята интензивност.

Позовавайки се на свои източници, медията пише, че частите на 72-ра и 57-ма механизирана бригада на ВСУ, които преди това защитаваха Авдеевка, напускат града. КритичноБГ вече ви информира още вчера, че Киев извежда елитните си войници, като за целта те биват прикривани с огън от недообучени новобранци и на практика те са вкарани в ролята на „пушечно месо“.

Руски войник до Авдеевка

Руски войник до Авдеевка

Освен това, заради затварящите се руски клещи около града са останали малко черни пътища за бягство. Медията допълва, че изнасящите се елитни бригади преди това са участвали в боевете при Авдеевка и вече са напълно изтощени. Заради това са понесли и значителни загуби. Проблемът е при черните пътища, че ако завали образуваната кал затруднява и забавя военните машини.

Руските сили са установили вече контрол над важен опорен и отбранителен пункт западно от град Угледар, като по този начин са блокирали един от ключовите пътища към Курахово, усложнявайки логистиката на украинските части, които са останали в населеното място.

В същото време командването на 72-ра механизирана бригада на украинските въоръжени сили вече се оплаква от липсата на адекватна противовъздушна отбрана от страна на Украйна, което позволява на руските самолети да нанасят удари по техните позиции без никакви пречки. Украинците изглеждат като напълноо изоставени.

Междувременно киевската информационна агенция УНИАН цитира командира на мотострелковата механизирана елитна пехотна бригада, която бе наречена „Желязната рота“, а също и „Черните запорожци“. Той потвърждава, че руснаците продължават с щурмови действия и пробива в различни посоки в град Угледар.

Украинският военен канал в Телеграм DeepState потвърди, че руснаците се опитват да обкръжат изцяло Угледар, а освен това щурмоваците им са навлезли вече в населеното място.

Те признват, че една от причините градът да падне е отказът да бъдат сменени изтощените украински войници от военното им ръководство.

„…една от причините е отказът от ротация на 72-ра механизирана пехотна бригада, която от около две години защитава града и околностите му.“

Фокус цитира Forbes, които също отбелязват, че бригадата е извършила „героичен подвиг в продължение на почти две години, като е удържала града от превъзхождащ враг. Сега обаче тя има нужда от почивка“, което по същество е индиректно обвинение към украинското военно ръководство, че е отказало да смени елитните си войници в една от най-горещите точки на фронта.

Очевидно те не са спирали да се бият в продължение на две години, т.е. от началото на войната! Друг е въпросът, дали са останали също толкова добре обучени резерви.

Украинският канал в Телеграм Мilitary Аnalytics, който се списва също от военни експерти, и който бива цитиран не само от украински, но и от руски сайтове, дори определя ситуацията на фронтовата линия цялостно като „много трудна за украинските сили.

„В редица райони руската армия провежда активно настъпление, пробивайки отбраната. Там, където това не се случва, отбраната на ВСУ удържа позициите си в много трудни условия, без възможност за контранастъпление“, пишат редакторите на Мilitary Аnalytics. 

Ето как описват в различните точки на фронта безпристрастно военните експерти:

В Запорожкото направление въоръжените сили на Руската федерация сондират почвата за започване на настъпление. За това свидетелстват много фактори, включително малки постижения в различни части на този фронт. Такива са настъпленията в района на Марфопол към Гуляйполе, а преди това и край Каменское, село непосредствено до река Днепър, (руснаците) също са завзели позиции и там.

Също така за първи път от много време насам те удариха с КАБ по предградията на Запорожие, село на 15 км. Има съобщения и за активизиране на руските войски край Малая Токмачка, близо до Орехов. Това е и направлението, в което е разположена най-сериозната руска войска, пишат от Мilitary Аnalytics.

На Угледарското направление украинските сили са в най-тежко положение в момента, признават военните експерти от военния канал.

Затваряне на руските "клещи" около Угледар

Затваряне на руските „клещи“ около Угледар

„Тук е налице пълноценна криза. Руски щурмови групи са навлезли в източните покрайнини на Угледар. А от запад и изток се затяга примката около града, чието снабдяване сега се осигурява само по пътя Угледар-Богоявленка и ако той бъде прекъснат, градът ще бъде обкръжен, а с него и доскорошният двухиляден украински гарнизон (основно това е 72-ра бригада, но има и части на териториалната отбрана).“

На Кураховското направление руските части наскоро превзеха Желанное на север и Острое, както и Селидовската колония на юг. И вече се намират на три километра от източните покрайнини на Курахово. Това създава опасност от обкръжаване на цялата групировка на ВСУ зад река Вълча.

На Кураховско-Покровското направление (или на южния фланг на Покровското направление) руските войски са завзели Украинск и са до село Цукурино, заемайки позиции до бившия рудник „Селидовская“ (най-голямата височина в района), както и са напреднали от изток и постепенно навлизат в Цукурино от запад. Те постепенно ще се опитат да превземат селото.

А загубата му ще унищожи напълно отбранителната линия на ВСУ северно от Курахово и всъщност ще даде възможност на ВС на РФ да навлязат в тила на украинската група в района на Горняк и Кураховка, дават безпристрастна оценка от Мilitary Аnalytics.

В Покровското направление (северен фланг на Покровско направление) руските въоръжени сили фактически са превзели Гродовка и настъпват към Николаевка, развивайки настъпление срещу агломерацията на Покровск и Мирноград. По-специално, руските войски щурмуват украинската отбранителна линия на височините пред Мирноград. 

Превземането на град Торецк от руските сили

Превземането на град Торецк

По посока на Торецк руските части продължават да се опитват да разделят Торецк на две части: северна и южна. След като предишния ден руските въоръжени сили окупираха шлаковата купчина на мина „Нова“, те завзеха останалата част от квартал „Нахаловка“. По този начин продължават да забиват клин в централните квартали на града.

Руските войски постепенно напредват и в посока Лиманск и Купянск. Разширяват зоната на контрол

На Харковското направление се водят позиционни сражения. Въпреки това, на фона на загубата на територии, украинското разузнавателно направление проведе днес операция по превземането на завод за агрегати в центъра на Волчанск.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Юрий Подоляка: Една от елитните бригади на ВСУ в Угледар е разгромена. Останалите имат часове за бягство

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!