Кремъл: Архитектурата за сигурност на Европа и международинте отношения се променят бързо. Следим!

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви на брифинг пред журналисти на 23 септември, че в момента „архитектурата на сигурността в Европа се променя бързо“. Той е категоричен, че тя се трябва да бъде отново изградена. Това, по думите му, означава, че цялата система на международни отношения също се променя:

„Ще трябва изобщо да се изгради нова архитектура на сигурността в Европа. Цялата система на международните отношения се променя, така че това ще изисква много усилия в бъдеще“.

Той отбеляза още, че промяната и изграждането на нова европейска архитектура за сигурност неминуемо е от значение за Русия. Причината за това е, че Руската федерация трябва да гарантира своите интереси и да приеме гаранции за сигурност в новите условия.

Вчера, 22 септември, френският президент Емануел Макрон заяви, че Европа трябва да преосмисли своите връзки с Русия, да се търси нова формула за организацията на Европа в името на мира на европейския континент.

Макрон

Еманюел Макрон, президент на Франция

По думите на държавния глава на Франция, страните от Стария континент трябва да се съсредоточат върху изграждане на „нов световен ред“ в контекста на климатична и технологична революция.

Апелът на френския държавен глава е нов ракурс в неговата реторика на фона на това, че дълго време апелираше останалите си европейски колеги на страни-членки в НАТО, че трябва да се помогне на Украйна във войната срещу Русия с жива сила от европейските армии (в каквото състояние и да са те).  Неговият апел обаче не беше визприет и дори бе отхвърен от европейските премиери и перзиденти. Някои, като италиянската премиерка Джорджа Мелони реагираха дори остро, като изтъкнаха, че това ще отприщи конфликт на европейския континет.

По-рано, на 25 април Макрон обърна внимание, че заради войната в Украйна Европа преживява безпрецедентен момент на смут, а това ще рече и сериозна опасност за бъдещето си. Още тогава той отвори темата от нуждата от създаване на система за сигурност, която да помогне на ЕС да изгради добросъседски отношения с Русия.

И Руският президент Владимир Путин е повдигал темата, че Русия трябва да изгради система за сигурност в… Евразия. Т.е. това включва Русия и европесйки страни.

По думите му, тя трябва да се основава на принципите на равенство и неделимост. Той заяви това на 14 юни, като добави, че новата система за сигурност ще бъде отворена за всички страни в Евразия.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!