Командир, повел израелската армия към Газа: Сега тръгваме към северния фронт за победа!

Към този момент вече може да се говори, че има сериозни индикации, че Израел има намерение да струпа сухопътни войски на северния фронт до границата с Ливан, а вероятно се кани да нахлуе в страната.

Това става ясно от съобщение на командира на 7-а бронирана бригада, полковник Елад Цури, разположен до ливанската граница, което беше публикувано в социалната мрежа Х, бившата Туитър. В него той се обръща към своите войници:

„Ние отново сме на фронта, първите, които водят нашите войски и на северния фронт“

Еврейското издание Jewishpress припомня, че именно 7-ма бронирана бригада е ръководила сухопътните войски при нахлуването в Ивицата Газа миналия октомври, а наскоро е била изпратена на северния фронт при ескалирането на отношенията с Хизбула.

„Хизбула доведе битката в нашата земя и ние се готвим да възстановим мира и сигурността, позволявайки на жителите да се върнат у дома и на фермерите да възобновят работата си“,

пише Цури, като допълва, че за него и войниците му било привилегия да защитят страната си и да са тези, които ще поведат пътя към победата.

Pronews прогнозира, един военен конфликт между Хизбула и Израел на територията на Южен Ливан може да доведе до голяма война в Близкия изток с непредвидими последици. Изданието допълва, че вече не е изключено и намесата на Иран.

Израелският канал в Х – Israel Radar пише и кои ще са основните цели на израелската наземна и въздушна намеса: 1. Мозъчният център на Хизбула в Бейрут (т.е. централата им). 2. Тежките ракети, съхранявани в бункерите в района на Бекаа (унищожаването им). 3. Десетки гранични села, използвани като бази на Хизбула. 4. Стратегическите запаси от гориво на Хизбула.

В края на публикацията си Israel Radar пише, че IDF – израелските въоръжени сили чакат заповед за удар!

Прави впечатление, че Israel Radar често публикува новини за „геополитическо разузнаване и ранни предупреждения, отбрана, тероризъм, военни технологии и пр., която бива публикувана от основните израелски медии доста по-късно, което може да означава, че се списва от израелските военни.

Изданието информира още, че шефът на IDF – израелската армия,  в специално публично изявление е предупредил:

„Цената, която ще бъде платена от Хизбула, продължава да расте; атаките ще продължат да се засилват; премахването на висшето командване на Хизбула е послание към целия Близък изток; Израел все още не е използвал някои от възможностите си“

Бойци от Хизбула

Днес анализаторът по отбрана Рон Бен-Ишай заяви, че Иранската ос се очаква да започне атаки от Сирия, Ирак и Йемен през следващите дни.

Pronews пише, че всички болници в Северен Израел са били предупредени да преместят пациентите си в сгради и/или помещения, които са защитени от ракетни атаки. Медията се позовава на изявление на Министерството на здравеопазването на Израел.

Израелският вестник Maariv пише днес, че ръководителят на Хизбула Хасан Насрала е подложен на огромен вътрешен натиск да отговори остро на Израел. Пораждат се негативни настроения относно сдържаността му в структурата. Същевременно Иран е предприел доста предпазлив подход и избягва пряка намеса в конфликта.

На този фон, само преди часове, не лидерът Насрала, а неговият първи заместник в Хизбула шейх Наим Касем, заяви, че ливанското военно  движение навлиза в „нова фаза“ в конфликта, който води срещу Израел от началото на войната в ивицата Газа.

„Навлязохме в нова фаза“ – на уреждане на „открити сметки“, каза той на погребението на Ибрахим Акил, висш военен ръководител, убит в петък при израелски удар.

Той е категоричен, че заплахите от Израел няма да спрат бойците от военната групировка: Ние сме готови за всеки военен сценарий“ срещу Израел.

Днес сутринта стана ясно, че в ранни зори Хизбула е атакувала Северен Израел с около 130 ракети. За разлика от всеки друг път от началото на конфликта в края на миналата, година, този път те са били насочени навътре в територията на еврейската държава на около 50 километра. Цел на атаката е била военно летище на Израел с бомбардировачи F-16, които ЦАХАЛ използва, за да поразява Ливан.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Хизбула с масиран ракетeн удар на разсъмване по Израел. САЩ спешно изтеглят хората си от Ливан, докато има полети

 

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!