Хизбула с масиран ракетeн удар на разсъмване по Израел. САЩ спешно изтеглят хората си от Ливан, докато има полети

С масиран ракетен обстрел по Северен Израел Хизбула отговори на ужасяващата кибератака с взривените пейджъри и радиостанции в Ливан, заради което загинаха около 30 и бяха ранени над 3000 граждани. Ударите са насочени срещу Северен Израел. Това пише в обзорен репортаж катарската телевизия Al Jazeera. 

Позовавайки се на информация от страна на военната групировка медията съобщава, че Хизбула е изстреляла десетки ракети по израелската авиобаза Рамат Давид, източно от Хайфа.

Al Jazeera уточнява, че ако бъде потвърдено нападението, то може да бъде характеризирано като най-масираната атака от страна на Хизбула срещу Израел за една година, след като избухнаха трансгранични сблъсъци между групировката и Израел през октомври миналата година. В основата им беше продължаващата окупация на ивицата Газа от страна на военните сили ЦАХАЛ на Тел Авив.

КритичноБГ намери потвърждение в ливанската медия Lebanon 24, която дава значително по-голяма конкретика от катарската телевизия Al Jazeera.

Тя цитира изявление на Хизбула, според което шиитската военна организация е бомбардирала военните индустриални комплекси на израелската компания Rafael, която е специализирана в изработването на електронни средства и оборудване, разположени в район, северно от град Хайфа, с десетки ракети Фади 1, Фади 2 и Катюша, в 6:30 тази сутрин местно време.

Пак на разсъмване Хизбула е ударила с десетки ракети Фади 1 и Фади 2 базата и летището и авиобазата Рамат Давид.

Потвърждение за масираната ракетна атака открихме и в израелската медия The Jerusalem post, според която Хизбула е изстреляла над 115 ракети и дронове на четири вълни от атаки в Северен Израел, които са започнали в ранните часове на деня. Новината е потвърдена от израелските военни сили IDF (ЦАХАЛ).

Военните на Израел уверяват, че са успели да прихванат повечето ракети, а отломките им били паднали на открити и ненаселени места.

ЦАХАЛ признават, че Хизбула е ударила конкретно самолетната база Рамат Давид близо до Хайфа за първи път от началото на войната, съобщи и държавна телевизия на Израел KAN, позовавайки се на армейското радио на IDF.

Al Jazeera с репортаж от Бейрут твърди, че сутрешното нападение на военната шиитска групировка е първият случай след войната между Израел и Хизбула през 2006 г., когато ракетите на военната структура преминават отвъд разстоянието от 20 км., както е било досега, на 50 км. навътре в територията на Израел, за да достигнат авиобазата Рамат Дейвид на изток от Хайфа.

Боен изтребител F-16

Още по-голяма конкретика откриваме в сайта Pronews на фона на това, че нито ливанската Lebanon 24 и катарската Al Jazeera, както и израелските The Jerusalem post и телевизия KAN не дават яснота за материалните щети по време на атаката на Хизбула.

Според сайта, четирите кръга на удари на Хизбула са започнали от 13:00 вчера 21 септември до 6:30 сутринта днес и са насочени в Северен Израел и по-конкретно военновъздушната база Рамат Давид, към Назарет, а също и Афола и долната част на Галилея.

Ливанската политическа и военна е целила, за да унищожи авиобазата която е една от сновните на Израел, която разполага с ЦЕЛИ 80 изтребителя F-16, разположени там и с които по същество Тел Авив атакува Южен Ливан. Вероятно това е причината еврейските медии да мълчат и за подробностите за материалните щети.

Заради експоненциалната ескалация на напрежението между Хизбула и Израел САЩ започнаха да изтеглят в най-спешен порядък гражданите си от Ливан, което може да се тълкува, като поредно доказателство, е конфликтът ще се задълбочава, а няма да намери мирно разрешаване.

Вчера, събота 21 септември, Държавният департамент на САЩ призова американските граждани да напуснат Ливан, докато все още имат възможност да резервират билети за граждански полети.

Поради непредсказуемия характер на продължаващия въоръжен конфликт между Хизбула и Израел и неотдавнашните експлозии в Ливан, включително Бейрут, посолството на САЩ призовава гражданите на САЩ да напуснат Ливан, докато все още има възможности за пътнически полети“, пише в директния призив на посолството, нареден несъмнено от Държавния департамент.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!