Зеленски призна: Готвя се за разговори с Русия. Трябва да сложим край на войната

Владимир Зеленски, президент на Украйна в просрочие, който беше легитимен до 20 май, е заявил днес, че се готви за разговор с Русия по сключване на мирен договор. За това пише украинската информационна агенция UNIAN.

Той е обяснил пред журналистите, че в момента се работи по план, който трябва да позволи разговори с Русия „във всякакъв формат“. Уточнява още, че три точки вече били готови, каквото и да значи, че пише в тях.

„Както казахме, в началото на ноември, целият план ще бъде готов и това ще бъде началото и основата за разговори във всякакъв формат, с всеки един от нейните представители, защото ще има план, има какво да се покаже“, обяснил държавният глава в пророчице, но не става много ясно, какво точно има предвид за форматите и какво да се показва, а и вероятно никой не го е питал, какво има предвид.

Все пак има и изречение, което е правилно построено и дава представа за насоката на мисълта му, а именно: „Не може да има край на войната без една от страните“

По думите на Зеленски, разговорите са щели да се проведат на втора среща на върха, като вероятно под първа има предвид матинето в Швейцария на което Русия не беше поканена и не присъства.

За няколко часа се отби вицепрезидентката на САЩ Камала Харис, защото президентът Джо Байдън в последния момент си запълни програмата с неотложен ангажимент за събиране на средства за изборната си кампания, но после се отказа от надпреварата в полза на Харис. Редица държавни глави минаха за по няколко часа и си тръгнаха също.

Украинската агенция припомня, че Зеленски бил казал, че въпросната втора среща щяла да се състои преди края на годината, защото „трябва да се сложи край на руско-украинската война“.

„Според държавния глава, за осъществяването му (на договора) Украйна трябва да бъде максимално укрепена. Президентът добави, че сега всички в Европа са заинтересовани от мира“, пише още UNIAN.

В новината обаче никъде не се припомня становището на Русия и руския президент Владимир Путин по въпроса, който заяви преди повече от месец, по-точно на 12 август, че не би преговарял с тези, които „убиват цивилно население“. Държавният глава каза това в контекста на редица новини, че при нахлуването в Курска област от Украйна, много войници от ВСУ, както и чужди наемници, са убивали мирни граждани.

Пред медиите тогава той заяви: „Става очевидно, че режимът в Киев отказа нашите предложения за връщане към плана за мирно уреждане, както и предложенията на заинтересовани неутрални посредници. Явно врагът с помощта на своите западни господари изпълнява волята им, а Западът воюва с нас с помощта на украинците“, каза държавният глава на Русия на оперативното съвещание.

Тогава също Путин се зачуди за какво може да се говори с тези, които „безразборно нанасят удари по цивилни граждани, гражданска инфраструктура или се опитват да заплашват ядрени енергийни обекти“.

По-късно други руски политици изразиха становище, че докато трае украинското нахлуване в Курска област, преговори не може да има.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Путин: Какви преговори с убийци на цивилно население? Всичките ни цели ще бъдат изпълнени

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!