Небензя предупреди: Светът е изправен пред заплахата от атентати с домакински уреди!

Със своите действия САЩ са довели света до заплахата от терористични атентати с домакински уреди. Това предупреждение изрази на 20 септември постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя по време на заседание на Съвета за Сигурност.

Той е категоричен, че имайки предвид обявеният курс на Вашингтон със съюзниците му да използват за нападателни, военни и политически цели срещу други държави информационните и комуникационни технологии:

„именно техните действия ни доведоха до етапа, в който можем да се сблъскаме с терористична заплаха, за която се използват домакински уреди“.

Руският дипломат припомни, че от много години страната му, предвиждайки опасността домакинските уреди да бъдат използвани с разрушителна цел срещу потребителите им, е настоявала за създаването на международна правна рамка, която ясно да регулира цифровата среда. По думите му обаче , всеки път САЩ и техните съюзници са били твърдо против подобна стъпка.

„До какво води това, имаме възможност да се убедим сами с примера на терористичната атака в Ливан“, добави Небензя.

Изказването на Василий Небензя беше в контекста на ужасяващия терористичен акт в Ливан, в който десетки хиляди пейджъри, а по късно и радиостанции се взривиха като убиха над 30 граждани, сред които и деца, и раниха над 3000 с различна степен на нараняване, но и такива, които са в критично състояние. Стана ясно, че освен загуба на пръсти, част от потребителите на пеййджърите-бомби са загубили слух и/или зрение. Други са получили тежки травми е фрактури.

Ливанската групировка Хизбула обвини Израел, но еврейската държава отказва да признае това до днес.

Междувременно Reuters съобщи, че от Хизбула са раздали пейджърите – бомби часове преди детонацията им на своите членове. Информацията на информационната агенция е потвърдена от два източника, свързани със сигурността на структурата.

В публикацията описват случай, че член на шиитската групировка, получил часове преди взрива на пейджъра си, дори не го е бил разопаковал от кутията, когато се е случила детонацията.

Хизбула са получили още през 2022 г. пейджърите, но са ги задържали, за да се уверят, че са неуловими по време на проверка на летища и гари.

КритичноБГ припомня, че САЩ отрекоха да са били запознати с подробности за готвения от Израел масов терористичен акт. Държавният секретар на Щатите Антъни Блинкен се твърди, че е бил в самолет за Египет, когато получил информацията за активизиране на дълго планираната операция от страна на Тел Авив. Вчера се разбра от новина на ABC news, че Израел я е планирал в продължение на 15 години!

Друго обаче твърди американското издание Axios. Според публикация на медията, която е в особено близки отношения до властта във Вашингтон, ден преди детонацията на хилядите мобилни устройства Амос Хохщайн, който е главен съветник на американския президент Джо Байдън, е бил в Израел.

На срещата му с министъра на отбраната на Нетаняху Йоав Галант и високопоставени служители се е обсъждала възможността Хизбула да разкрие операцията. Опасенията на евреите дошли след публикация в арабското издание Al-Monitor, което след старателно разследване, оповестило дни преди срещата на високо равнище в Тел Авив, че Хизбула „има подозрения по отношение на пейджърите“.

Лойд Остин, ръководител на Пентагона

Axios пише още, че евреите не са казали на съветника на Байдън Амос Хохщайн да разбере, че са взели решение да взривят пейджърите ден след разговорите си с него. Въпреки това не може да се твърди, че Вашингтон не е знаел, защото медията пише, че Йоав Галант се е обадил минути преди взрива на колегата си – шефа на Пентагона Лойд Остин. Това означава, че Съединените щати са знаели, макар и поставени уж пред свършен факт.

Точно и поради тази причина вероятно постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя заяви, че не е изключена спирала на насилието в региона, имайки предвид действията на Израел, а страната е верен съюзник на САЩ.

По думите му, операцията с взривените пейджъри подкопава заявените усилия от страна на администрацията на американския президент Джо Байдън да бъдат спрени кръвопролитията и насилието в ивицата Газа.

КритичноБГ припомня, че пенсионираният полковник от американската армия и политолог Ърл Расмусен заяви подобна теза на 18 септември пред руския сайт Известия, че целта на Израел с терористичния акт в Ливан е да провокира отговор от Хизбула, с което да се отприщи глобална война в Близкия изток. С този ход, Тел Авив планира да принуди Вашингтон да се включи в нея.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Расмусен: Израел се надява на отговор от Хизбула за взривените пейджъри, за да въвлече САЩ във война

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!