Хизбула изстреля над 120 ракети по Израел. В отговор изтребител на ЦАХАЛ удари сграда в Бейрут. Уби пет деца!

Напрежението между ливанската групировка Хизбула и Израел продължава да ескалира. Близо 120 ракети са изстреляли в петък следобед Хизбула по Северен Израел. Това пише The Jerusalem post. Следствие на това са възникнали пожари.

Сирените са прозвучали в районите на Голанските възвишения, Сафед и Горна Галилея. Други около 20 ракети са стигнали до по-далечните и по на юг райони Мейрон и Нетуа.

От „Хизбула“ твърдят, че са обстрелвали няколко военни израелски обекта с ракети „Катюша“, включително бази за противовъздушна отбрана и щаба на израелска танкова бригада, която по тяхна информация са успели да поразят за първи път, съобщи Sky News.

Хизбула казват още, че атаката им е в отговор на кибертерора на който беше подложен Ливан следствие на взривилите се хилади мобилни устройства, като за това те обвиняват Израел. Еврейската държава продължава упорито да НЕ признава, че стои зад масовите взривове на пейджъри, радиостанции и други.

По информация на западни медии Израел е подготвял коварната атака над 15 години

Веднага след баража на Хизбула израелските военни сили IDF обстреляха части на столицата Бейрут.

Ливанската национална информационна агенция (ННА) съобщи, че следствие на ракетния обстрел от изстребител F-35 по жилищна сграда в южната част на най-големия град в страната са загинали пет деца.

Сами Надер, директор на Института „Левант“, заяви пред Al Jazeera, че нападението над южния квартал на Бейрут представлява „опасна ескалация“, която приближава региона към всеобща война.

КритичноБГ припомня, че докато вчера лидерът на Хизбула Хасан Насрала изнасяше реч, излъчвана по ливанската национална телевизия, Тел Авив започна да обстрелва Ливан.

Израелските мидии писаха, че самолетите им са поразили над 100 ракетни установки и повече от 1000 ракети. 

Напрежението ескалира с опасни темпове от началото на тази седмица след взрива на хилядите мобилни устройства.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Израел смля с масирани въздушни удари ракетни установки на Хизбула в Ливан след речта на Насрала

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!