В Китай забраняват паркирането на електромобили в подземни паркинги. Неугасими са, когато пламнат!

Хотелиерите в Китай, както и мениджърите на редица имоти започнаха да забраняват паркирането на всякакъв вид електрически превозни средства в подземните паркинги. Това включва електромобили, микробуси, скутери, електрически велосипеди и пр.

Причината за това са вълната от пожари, които са предизвикали самозапалилите се возила. По-големият проблем е, че започнат ли да горят веднъж литиево-йонните им батерии не могат да бъдат изгаени лесно.

„Те пламват в огнена струя със зловеща интензивност. Те експлодират, сякаш са пълни с динамит. И когато литиево-йонните батерии горят, нищо не може да ги изгаси“, пише Джейми Зайдъл в News.com.

Хотели и други сгради в Ханджоу, Нингбо, Сяошан и други градове вече са въвели забраната от съображения за сигурност, въпреки, че няма официална забрана на държавно ниво. На видно място биват поставени табели, които  указват:

„Паркирайте в широки открити пространства“. Поканата е предназначена към водачи на електрически превозни средства.

Само през май т.г. в Ханджоу се случиха 11 пожара на литиево-йонни батерии, които не можеха да бъдат изгасени. Те предизвикаха масивни пожари.

Голям проблем се оказва и фактът, че много от подземните паркиги в Китай са строени със сравнително ниски тавани, от гледна точка на пестене на височина за последващите етажи на сградата, което възпрепятства влизането на пожарни коли.

 

Не винаги маркучите за водните струи стигат до горящите, като с динамит електромобили, което води до разрастване на пламъците в цялата сграда за кратко време.

Джейми Зайдъл пише, че са се съживили опасенията, дали новата екологично чиста технология отделяща нисковъглеродни емисии не създава всъщност повече проблеми.

Още преди година, на 30 юли 2023 г. КритичноБГ писа, че Ню Йорк започна да бие тревога от проблемите с нарасналия брой на електрическите велосипеди. Властите настояват за строг контрол при производстото на батериите им, заради зачестилите пожари при самовъзпламеняване на превозните средства.

„От месеци бием тревога“, отбеляза тогава кметът на Ню Йорк Ерик Адамс, след като експлодирала батерия предизвика пожар в магазин за електронни велосипеди в Чайнатаун през юни 2023 г.

Само от януари до юни включително на 2023 година в Ню Йорк са регистрирани 100 масивни и почти неугасими пожара, които доведоха до 13 смъртни случая.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Над 100 пожара, заради взривени батерии на електровелосипеди в Ню Йорк. 13 жертви

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!