Израел е готвил атентата в Ливан с пейджърите – бомби 15 години. Това бил само върхът на айсберга

Израел е готвил атаката с взривяването на хилядите комуникационни устройства като пейджъри и радиостанции в продължение на 15 години.

Това твърди американският телевизионен канал ABC News, като се позовава на източник, който работи в разузнаването на САЩ.

Той е категоричен, че израелските въоръжени сили ЦАХАЛ са започнали планирането и разработването на операцията през далечната 2009 година. От тогава военните на Тел Авив са събирали необходимата оперативна информация, за да подготвят и реализират кибератаката срещу Хизбула.

Американският разузнавач е добавил, че Израел е проучвал комуникационната мрежа на Хизбула в продължение на много години. Целта е била да бъдат деактивирани ключови фигури на движението. Припомняме, че  в продължение на два дни от началото на седмицата в Ливан се самовзривиха хиляди пейджъри и неизвестен брой радиостанции. Съобщава се и за мобилни телефони и лаптопи.

Загинаха около 30 души и над 3000 са ранени в различна степен. Съобщава се за хора, които са загубили пръсти на ръцете си, докато са държали детониращите се безжични устройства.

Оромната част от пострадалите са бойци на Хизбула.

Освен това и The Washington Post излезе днес със статия по темата, в която цитира бившия шеф на израелската разузнавателна служба Мосад Дани Ятом.

Според него взривовете на пейджърите и радиостанциите са само началото на пълномащабен конфликт между Израел и шиитското движение Хизбула Той заявява, че много вероятно експлозиите да се превърнат в своеобразен „Пърл Харбър“ за Хизбула, а това да доведе до мащабна ескалация на военните действия в Близкия изток.

Той изразява мнение, че взривените мобилни устройства са само „върхът на айсберга“ на много по-мащабен план от страна на Израел, който вероятно се готви за по-нататъшни активни действия.

Припомняме, че вчера лидерът на Хизбула Хасан Насрала заяви в реч, че шиитското ливанско движение не се е уплашило или обезсърчило, заради атаките, а напротив твърдо е решено да накаже Израел.

Докато траеше речта му обаче военните сили на Тел Авив удариха Южен Ливан с изтребители като поразиха над 100 ракетни установки и над 1000 ракети, които са били в готовност за изстрелване срещу Израел.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Израел смля с масирани въздушни удари ракетни установки на Хизбула в Ливан след речта на Насрала

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!