Израел смля с масирани въздушни удари ракетни установки на Хизбула в Ливан след речта на Насрала

Израел помля немалка част от военната инфраструктура на Хизбула в Южен Ливан в четвъртък вечерта. Атаките започнаха още от късния следобед, когато лидерът на движението Хасан Насрала произнесе реч, в която се закани с отмъщение на еврейската държава, заради масовия атентат с взривяващите се пеъджъри и други мобилни устройстви.

По същото време всички погледи бяха приковани в екраните на телевизорите, за да чуят, какво ще каже главата на Хизбула Хасан Насрала. За масираното нападение става ясно от публикация в The Jerusalem post.

Според репортажа изтребители на Израел са поразили около сто ракетни установки, готови за „незабавно изстрелване“ на ракети по еврейската държава и над 1000 ракети. Новината се позовава на изявление на ЦАХАЛ, военните сили на държавата от  четвъртък вечерта, т.е. от 19 срещу 20 септември.

Изданието цитира и публикация и на Reuters, което се позовава на трима ливански служители по сигурността, че през изминалата нощ са станали свидетели на „най-тежките въздушни удари от началото на конфликта през октомври“, между Хизбула и Израел.

Ливанската медия Lebanon24 пише, че са засечени 61 въздушни удара по Южен Ливан след 18.10 часа местно време по „гористата местност в Махмудия“.

Йоав Галант

The Jerusalem post отбелязва още, че снощната атака по ракетни установки и ракети в Ливан става само дни след „мащабна експлозия по комуникацията на Хизбула, продължила два дни, ранила хиляди и убила най-малко 30 души„. Вестникът има предвид хилядите детонирани пейджъри и радиостанции, но не признава, че именно Израел стои зад тях. На този фон военният министър на страната Йоав Галант вчера бе съобщено да е направил комплимент на тайните служби Мосад, за „великата постижения“, визирайки детонациите. 

КритичноБГ припомня, че кабинетът на премиера Бенямин Нетаняху обеща с решение да върне избягалите и евакуираните жители от Северен Израел, които бяха насочени на юг, заради ударите на Хизбула.

Не такова спокойствие обаче обеща лидерът на групировката Хасан Насрала снощи, който заяви за готвено отмъщение за взривените електронни безжични устройства убили десетки и ранили хиляди ливанци.

на 19 септември той обави, че „врагът“ визирайки Израел, е преминал „всички граници, правила и червени линии“, като описа жертвите и ранените от кибер атаката, като „клане“.

Същевременно по думите му, атаките не са разклатили вярата на бойците от Хизбула, а са ги направили още по-убдени, по-решителни и непреклонни.

Описвайки атаките като възможен „акт на война“, Хасан Насрала заяви, че Израел ще бъде изправен пред „сурово възмездие и справедливо наказание, където го очаква и където не го очаква“.

Лидерът на Хизбула: Ще ударим Израел където не очаква! Сега сме по-решителни и силни!

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!