Военният министър на Израел похвали Мосад за „великите постижения“ с взривовете в Ливан и обяви нов етап на войната

Военният министър на Израел Йоав Галант коментира ситуацията с взривените мобилни устройства в Ливан и изрично похвали Мосад за доре свършената операция, като подчерта „великите постижения“. Това пише The Jerusalem post в своя публикация. Той е дал висока оценка и на воденото от него ведомство, за вълната от детонации случила се предимно в Южен Ливан и която отне живота на десетки и рани хиляди.

Медията отбелязва, че Галант е проявил скромност като „не си е приписал“ изрично заслугите от проведената операция. Прави впечатление от текста на новината, че той не е споменал умишлено взривените устройства, защото това би било официално признание, че Израел е измислил, планирал и реализирал операцията. Към този момент еврейската държава мълчи упорито, че е автор на масовата детонация на комуникационни устройства в Ливан

The Jerusalem post обръща внимание още, че Галант рядко е споменавал тайните служби на страната си, и цитирането им в момента от негова страна с изключителния комплимент за „великите постижения“ на Мосад става на фона именно на взривовете в северната им съседка.

Хвалбите на военният министър на Израел Галант идват на фона на нарастващия брой ранени и загинали от взривените пейджъри, радиостанции и телефони в Ливан.

Според SkyNewsArabia само вчера, 18 септември, нови 20 ливанци бяха убити и повече от 450 ранени. В сряда се взривяваха предимно радиостанции, но също и мобилни телефони и лаптопи. Детонациите се случваха в домовете на хората, в офисите им по време на раота и в личните им автомобили.

По данни на Министерството на здравеопазването на Ливан до ранните часове днес общият брой на жертвите надвишава общо 20. Във вторник взривяващите се пейджъри убиха 12, сред които и деца.

Същевременно военният министър Галант е обявил, че Израел измества тежестта на войната в нова посока, което може да се тълкува, че страната вече планира да нападне Южен Ливан.

Военният министър е казал в прав текст, че: „Центърът на тежестта се измества на север, което означава, че все повече сили, ресурси и енергия се насочват на север“, т.е. към Южен Ливан.

The Jerusalem post също обръща внимание, че „на север“ означава срещу Хизбула. Бойната групировка е концентрирана предимно в южната част на Ливан.

Медията предава думите на Галант, че Израел „започва нов етап от войната“. Съответното подчерта министърът на отбраната на еврейската държава Йоав Галант, съобщава изданието The Times of Israel.

И комплиментите към Мосад и признанието, че Израел започва нов етап на войната са направени от Галант пред военнослужещи на ВВС на Израел в базата „Рамат Давид“.

Хасан Насрала, Лидер на Хизбула

Междувременно стана ясно, че днес лидерът на Хизбула Хасан Насрала ще направи днес следобед извънредно изявление относно масовия атентат с безжичните електронни устройства в Ливан.

Руският сайт Известия се свърза с военни експерти и такива по комуникационни системи за коментар за въздействието на кибератаката от страна на Израел към ливанската групировка Хизбула. Те са категорични, че последствията вече са налице в негативно отношение в оперативната дейност и координация между бойците и тяхното ръководство.

„Кибератаката успя да подкопае доверието в комуникационната система и да породи съмнения относно способността на организацията да защити своите ресурси“, казват те.

В настоящия момент членовете на Хизбула ще се страхуват да държат каквото и да е устройство в ръцете си, независимо, дали ще е пейджър, радиостанция или телефон, казва Владимир Сажин, старши научен сътрудник в Центъра за изследване на Близкия и Средния изток към Института по изтокознание на Руската академия на науките.

Със сигурност вече са налице проблеми с бързото предаване на команди и информация от ръководството на Хизбула, особено на фона на критичната ситуация. Ако Израел удари Ливан, групировката ще е значително по-уязвима, заради психологическия ефект от масовата детонация и притесненията на членовете ѝ да се доближат до комуникационни устройства, обясни той. Това ще компрометира и защитните мерки, които в случай на атака, трябва да бъдат организирани.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Ужасът НЯМА КРАЙ! Нови 9 жертви на взривове на мобилни устройства в Ливан. Вече 21 загинали. Над 300 нови ранени!

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!