Расмусен: Израел се надява на отговор от Хизбула за взривените пейджъри, за да въвлече САЩ във война

Израел се надява, че групировката Хизбула ще отговори в знак на отмъщение на взривените хиляди пейджъри, които нейни членове са носили, а това да отприщи война в Близкия изток с арабския свят, която да накара САЩ да се видят принудени да се намесят в нея.

Тази хипотеза изказа пред руския сайт „Известия“ пенсионираният полковник от американската армия и политолог Ърл Расмусен на 18 септември. Видео със становището му  е в края на публикацията.

„Израел се надява на отговор. Трудно е да се каже дали да се очаква ескалация и как ще се държи арабският свят… Америка едва ли ще се намеси пряко, въпреки че Израел би искал това. Мисля, че Израел очаква някакъв отговор, в резултат на който САЩ ще бъдат принудени да се намесят“, каза той.

Според пенсионираният полковник, вероятността ливанската шиитска групировка Хизбула да отговори е изключително голяма. Той обаче е убеден, че надали ще атакуват случайни граждани в Израел. Категоричен е, че Хизбула внимателно ще обмисли и планира ответните си действия, а отговорът ще е „сеиозен“.

Бойци от Хизбула

Ърл Расмусен обърна внимание, че подобна терористична операция не е просто акт срещу членовете на Хизбула, а срещу Южен Ливан, защото сред пострадалите е и местното население.

Междувременно и Иран, който подкрепя ливанската групировка Хизбула, взе отношение на 17 септември. Министърът на външните работи на страната Кани определи детонацията на хилядите пейджъри като „терористичен акт“ и „клане“.

Мащабът на умишления акт доби изключително големи размери. По последни данни ранените вече са над 4000, 400 от които са тежко засегнати с откъснати пръсти, а 11 са вече починалите.

Американското издание Axios също излезе с публикация по темата, след проведено свое разследване. Журналистите от Съединените щати са се добрали до информация от високопоставени служители във Вашингтон, че

Тел Авив е побързал умишлено да взриви мобилните устройства в Ливан, но вече има информация, че такива е имало и в Сирия, за да предотврати разкриване на тайната им операция по компрометиране на устройствата от Хизбула.

Американските служители са изразили опасения пред медията, че заради този акт на нападение и на фона а ескалиращо напрежение в региона не е изобщо изключено всичко да прерасне в открита война.

От Axios предават думите на бивш израелски служител, според който разузнавателните служби на Тел Авив, които са „подхвърлили“ устройствата на Хизбула, са планирали да използват превърнатите в бомби пейджърите в момент на начало на една всеобхватна война.

Това по изчисления на Израел е щяло да доведе до временно парализиране на групировката.

В последно време обаче, израелски високопоставени политици са изразили опасения, че Хизбула ще открие, че пейджърите са били компрометирани и ще разбули тайната операция на Тел Авив. Заради това министър-предсеателят на страната Бенямин Нетаняху, шефовете на отбранителните им сили ЦАХАЛ и разузнаването са решили да активизират детонацията на мобилните устройства сега.

Axios допълва, че само реди дни арабското издание Al-Monitor е публикувало разследване, което се базира на двама оперативни служители на Хизбула, които са подали информация на месията, че има подозрения по отношение на пейджърите.

Йоав Галант

В понеделник, т.е. на 16 септември, ден преди детонацията, Амос Хохщайн, който е главен съветник на американския президент Джо Байдън е бил в Израел, където се е срещнал с министъра на отбраната на страната Йоав Галант. По време на разговорите са присъствали и високопоставени служители. Темата на многочасовите обсъждания е и била само възможността от пробив на операцията от страна на Хизбула,

но те са скрили, че са взели окончателно решение да активизират масовата детонация ден по-късно.

Няколко часа по-късно, в следобедните часове на вторник, само минути преди да последва взрив на десетките хиляди пейджъри в Ливан, военният министър на Израел Йоав Галант се е обадил на американският си колега, шефа на Пентагона Лойд Остин и го е информирал, че скоро ще бъде проведена операцията, но е отказал да издаде допълнително подробности.

Същевременно Вашингтон не смятат обаждането за сериозно уведомление и настояват, че на практика са били в неведение за операцията, както и че не са участвали в нея.

Очакванията са Хизбула да организира и реализира сериозна атака срещу Израел.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Яков Кедми обясни, как са били взривени пейджърите в Ливан, ранили хиляди. ВИДЕО

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!