Яков Кедми обясни, как са били взривени пейджърите в Ливан, ранили хиляди. ВИДЕО

Взривяването на пейджърите в Ливан може да се е случило, след като предварително в тях са били поставени експлозиви. Това обясни в интервю пред сайта „Известия“ бившият израелски дипломат Яков Кедми по повод детонацията на мобилните устройства, която уби близо 10 и рани хиляди ливанци снощи, 17 септември. Критично припомня, че той беше и ръководител на израелската специална служба „НАТИВ“

По думите на експерта, самото взривяване е станало след конкретно телефонно съобщение.

Яков Кедми коментира в подробности, че това е операция със строга организация и тай-трудната част в нея е поставянето на въпросното взривно вещество, което е обвързано в система включваща миниатюрен взривател, най който е зададено да се активизира при определени обстоятелства. Това може да бъде изпращане на определено съобщение или на конкретна дума до въпросното мобилно устройство, което е превърнато в бомба.

Той обърна внимание, че заредените пейджъри, които са се взривили, са били основно собственост на членове на ливанската групировка Хизбула. Вчера стана ясно, че групировката е закупила голяма партида преди месец, а устройствата са били последен модел.

По думите му: Някой се е погрижил тези конкретни пейджъри да бъдат заредени както с експлозиви, така и с детонатори“.

Снощи арабските медии съобщиха, че близо 3000 граждани са били ранени от взривовете, а най-малко 8 са загубили живота си, като сред тях е и малко момиче.

В социалните мрежи бяха разпространени видеа, на които се виждат сериозно пострадали предимно млади мъже, но също и деца, които вероятно са си играели с устройствата, в момента на взрива на мобилните устройства. Кадрите бяга от магазини, на улицата, по пазарите и т.н.

Раните са предимно по ръцете им, както и разкъсвания в областта на под кръста, т.е. където се намират джобовете, в които преносителите са носили пейджърите. 

Стана ясно, че болнициите в градовете Бейрут, Набатия, Саида и Тир са препълнени с ранени от експлозиите. Над 180 за много тежко ранени. (продължава след видеото)

В ранните часове на деня Ройтерс съобщи, че взривовете, а съответно и ранените са основно в южната част на Ливан. Израел са отказали да коментират пред агенцията новината и подозрението на Хизбула, че именно еврейската държава стои зад масовия атентат.

Ден преди да се случи масовият взрив, на 16 септември в. „Йерусалим пост“ писа, че съвсем скоро, в рамките на 6 седмици, т.е. до 50 дни, Тел Авив ще вземат решение да обявят и започнат война срещу Хизбула.

Важен фактор за това, дали решението им ще е положително имат метеорологичните условия, пояснява медията. Има се предвид, дали то ще затрудни оперициите на Израел. Ако това е така, военната операция срещу ливанската групировка ще се проведе през преди пролетта на 2025 г.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!