Русия: Полигонът ни на архипелага Нова Земя е готов да започне ядрени опити

Днес стана ясно, че Русия е „абсолютно готова“ да започне да прави отново тестови ядрени опити. За целта е нужно единствено разрешението на президента на страната Владимир Путин. Подобни опити не са правени от руската държава от времето на Студената война.

За готовността на Русия да експериментира и провери поразяващото действие на новите си ядрени оръжия на ядрения полигон в архипелага Нова Земя става ясно от интервюто на контраадмирал Андрей Синицин пред вестник „Российская газета“.

Според военния, съоръжението е на 100% подготвено отново да започне ядрените изпитателни тестове. В това число влизат инфраструктурата, сградният фонд и безопасните зони. Освен това и научният персонал преминавал обучение за отразяване на евентуални „атаки на противника“. Това означава, че Москва от доста време е инвестирала във възстановяването на полигона, който е спрял работа в края на периода на Студената война.

„Тестовата площадка е готова да поднови пълномащабните тестови дейности. Напълно готова! Съоръжението за лабораторни изследвания е също готово. Персоналът е готов. Ако дойде заповед, ние ще започнем тестове по всяко време“, подчерта Синицин.

Важно е да се отбележи, че полигонът Новая Земля е ключов обект по време на съветските ядрени опити. Там са извършени над 130 такива, включително и най-мощният правен някога в историята с най-голямата по това време Цар Бомба в далечната 1961 г.

Русия прекрати тези опити през 90-е г. на м.в., след като се присъедини към глобален мораториум, но се оказва, че не е занемарила инфраструктурата си. Напротив поддържала я е, за да бъде готова да бъде включена отново в нови тествания.

Синицин подчертава в интервюто, че тези изпитания са в интерес на държавната сигурност.

Фото – Телеграм

На фона на готовността на Русия да започне тестови ядрени опити, КритичноБГ обръща внимание, че днес председателят на руската Държавна дума Вячеслав Володин заяви пред останалите депутати:

„Помислете само за това, което обсъждат (страните от НАТО). Те обсъждат удари по нашите мирни градове. И го обсъждат с мисълта, че това няма да ги засегне. Няма да им се отрази. Ние ще отговорим и разполагаме със средствата за това.

По-мощните ни оръжия са в готовност. И е изключително важно парламентите на Съединените американски щати и на европейските държави да разберат и осъзнаят [какво] може да се случи“, заяви Вячеслав Володин.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Легендарната и неуловима руска ядрена ракета Буревестник, всяваща ужас, май е вече готова

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!