Вучич връща казармата. От 2025 г. младите сърби ще се учат как да бранят родината си с оръжие в ръка!

Вучич

Президентът на Сърбия Александър Вучич е дал своето съгласие да бъде върната задължителната военна служба в страната. В качеството си на държавен глава той е и върховен главнокомандващ на армията.

Президентът изрази вярата си, че правителството на страната ще изготви и приеме необходимия за това нормативен акт. Вучич обяви новината по време на церемония на която бяха приети най-новите офицери във въоръжените сили на Сърбия.

По първоначални планове и на първо време военната служба за всички млади мъже ще продължи само 75 дни, т.е. два месеца и половина. Вероятната причина за този къс, но задължителен срок, е заради сериозните финанси, които всяка военна служба поглъща по обезпечаването на обучението, облекло, изхранване на стотиците хиляди млади мъже, бази и пр.

Вучич се обърна към новите офицери с думите, че всички днес разбират нуждата от силна армия и от необходимостта от повече оръжия.

„Нямаме намерение да нападаме никого, няма да го направим. Нашето желание е да предотвратим всички онези, които без никакъв страх ни заплашват всеки ден“, добави той. Президентът не уточни откъде идват заплахи към съседката ни.

КритичноБГ припомня, че редовната военна служба в Сърбия беше отменена през 2011 година. От тогава страната разчита за защитата си на професионални войници на трудови договори.

Междувременно премиерът на Сърбия вече излезе с изявление, че правителството ще внесе в Народното събрание нужния законопроект за връщането на наборната служба в най-кратки срокове.

По негови думи, най-вероятно до началото на следващата 2025 година ще бъде подготвена първата необходима инфраструктура, бази за учение, спални помещения, полигони и пр., които да поемат първия набор от възстановената редовна военна служба на Сърбия.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!