СКАНДАЛ! Великобритания е дала право на Украйна да стреля по Русия с делокобойни ракети!

САЩ засега публично си траят

Великобритания е дала право на Украйна да стреля дълбоко по територията ѝ с ракети Storm Shadow. Това става ясно от статия на английското издание The Guardian, публикувана на 11 септември. Медията пише, че решението е било взето от британското правителство, като се позовава на свои източници от властовите среди на Обединеното кралство.

Още вчера КритичноБГ писа, че държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен е при Владимир Зеленски, президент на Украйна с изтекъл срок, за да му даде право именно за такива атаки, като той е заедно с външния министър на Великобритания Дейвид Лами.

Версията, че американският чиновник ще даде зелена светлина на украинците да стрелят с мощните далекобойни ракети на САЩ ATACMS излезе в авторитетното издание Axios, което доказано публикува проверена и достоверна информация. Вашингтон си замълча и нито опроверга, нито потвърди скандалната информация.

Веднага след публикацията на The Guardian тя беше публикувана от украинското издание RBC.ua

Английската медия допълва, че двойното посещение на държавния секретар на САЩ, заедно с английския му колега в Киев нямало как да бъде факт, ако не е било планирано предварително да се даде зелена светлина на Зеленски да стреля с английско-френските Storm Shadow.

Първоначалното оправдание за предоставянето на ракетите на Украйна бе тя да удря обекти в онези територии, които преди са били част от нея, но са завладени от Русия. С новото решение обаче, периметърът се разширява значително и вероятно Зеленски няма да се поколебае да се цели в обекти близо до столицата Москва.

Това неминуемо ще ескалира значително конфликта в непредвидими мащаби!

Антъни Блинкен

Към този момент САЩ не пропускат да отрекат че са позволявали на Киев да използва техните ракети, за да се предпазят от публичен скандал и то само два месеца преди президентските избори. Ескалацията на конфликта би рефлектирал изключително негативно на резултата на претендентката за държавен глава на Америка на демократите в лицето на Камала Харис. Вероятно само това ги възпира, но не е ясно, дали разрешението на Киев няма да бъде дадено и да бъде отричано. Това няма да е първият случай на подобна политика от Вашингтон.

Москва многократно е предупреждавала, че ако Киев я обстрелва с далекобойни ракети от Запада ще предприеме огледални мерки.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Блинкен отива в Киев лично, да даде право на Зеленски да бомбардира Русия с американски ракети, пишe Axios

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!