Блинкен отива в Киев лично, да даде право на Зеленски да бомбардира Русия с американски ракети, пишe Axios

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен отива лично при Владимир Зеленски, президент на Украйна с изтекъл срок, за да му разреши лично от името на Щатите да стреля дълбоко в руска територия с американските далекобойни ракети ATACMS.

Това пише руското издание Известия, позовавайки се на сайта Axios, който е изключително близък до демократите, управляващи САЩ.

Заедно с Блинкен пътува и Дейвид Лами, външен министър на Великобритания, става ясно от статията.

Известия уточнява, че вчера, 10 септември кореспондентът на Axios Джулигейс Бруфке, цитирайки председателя на Камарата на представителите по външните работи Майкъл Маккол, пише, че същият му е споделил разговор, който е провел с Блинкен, и който от своя страна е заявил, че отива в Киев с британския си колега Лами, за да позволят на Зеленски да удря с далекобойни ракети по територията на Русия.

Руският сайт се е обърнал с въпрос към американското посолство в Москва, дали е вярна информацията, че Блинкен отива при Зеленски да му даде благословията на САЩ да атакува цели на Русия.

Отговорът на посолството на САЩ е бил, че Вашингтон не е съпричастен във взимането на решенията на Киев да използва американско оръжие за удари по руска територия.

„Решенията за това как Украйна да се защити от руската агресия се вземат от нея. Няма промени в препоръките ни към украинците за това къде и как могат да използват американско оръжие за самозащита от другата страна на границата.“

За разлика от отговора на американското посолство и в синхрон със статията на Axios, британското издание The Times на 10 септември, позовавайки се на източници в правителството на страната, пише, че Вашингтон може да позволи на Киев да обстрелва руска територия.

„Обединеното кралство смята, че САЩ могат да позволят на Украйна да използва крилати ракети с голям обсег срещу цели в Русия в рамките на няколко седмици“, се казва в публикацията.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!