Тръмп обяви, как ще наказва държавите, които се отказват от долара

Кандидатът за президент на САЩ от Републиканската партия Доналд Тръмп обяви пълната си готовност да защитава доминиращата роля на американския долар на митинг в Уисконсин.

КритичноБГ обръща внимание, че от доста време Тръмп изразява сериозно безпокойство от желанието на редица страни да се откажат в изповядването на търговските си сделки от американската валута, което подкопава хегемонията на САЩ.

Наскоро Тръмп дори заяви, че ако спечели изборите ще свали санкциите срещу Русия и Иран, в опит да ги привлече на своя страна в търговската война на САЩ срещу Китай, който по думите му все по-упорито налага юана, за да измести влиянието на долара.

Зам.-председателят на Съвета за сигурност на Руската федерация Дмитрий Медведев се усъмни в думите му, че ще спази подобно обещание, ако оглави отново Белия дом, но подчерта, че страховете на Тръмп за доминитета на долара са основателни.

Кандидатът за президент на републиканците обяви пред своите симпатизанти, че е готов да наложи мито в размер на 100% на онези държави, които дръзнат да се откажат от американската валута.

Предложението е част от цялостната стратегия на Тръмп за противодействие на усилията на Китай, Индия и други да дедоларизират търговията си.

Тръмп за пореден път се обяви за американски протекционизъм като подчерта, че щатският долар е „под сериозна обсада“.

„Ако се откажете от долара, вече няма да можете да правите бизнес със Съединените щати, защото ние ще наложим 100 процента мита върху вашите стоки“, категоричен бе Тръмп.

Всъщност желанието за дедоларизация на редица страни се засили чувствително по време на мандата на сегашния президент Джо Байдън.

Това стана след ескалацията на санкциите срещу Русия и след като нейни активи в размер на 300 милиарда долара бяха блокирани след избухването на войната с Украйна. Мярката наведе на мисълта политическите ръководства на много държави, че никой не би правил изключение, ако това би било в интересите на САЩ, и че доларът вече неприкрито се изпълзва за оръжие.

Доналд Тръмп в прав текст е заявявал, че под ръководството на Джо Байдън САЩ вече не са онази велика сила, която бяха, и дори не буди респект. Не е като да няма основания!

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!