Заради войните и отказа от евтини руски енергоресурси, бившият шеф на ЕЦБ призна, че идва много мрачното бъдеще за ЕС

Европа, ЕС

От началото на века икономическият растеж на Европейския съюз не спира да намалява, а дори се и за наблюдава по-сериозно изоставяне през последните години. Разликите му в икономическо отношение със САЩ и водещи икономики се разширява. Това пише в свой доклад бившият шеф на Европейската централна банка и бивш италиански премиер Марио Драги.

Като част от причините за плачевното икономическо състояние на ЕС, Драги посочва загубата на руските енергийни ресурси, геополитическите катаклизми и кризи и др.

„Европа внезапно загуби своя най-важен доставчик на енергия, Русия… Европа до голяма степен пропусна цифровата революция и повишаването на производителността, което тя донесе“, пише Драги.

По думите на бившия първи европейски банкер, производителността в Европа пада. Освен това се наблюдава все по-разширяваща се разлика на доходите на гражданите на САЩ, спрямо тази на европейците, в полза на американците.

Заради застаряването на населението и невъзможността Европа скоро да стане по-продуктивна, а същевременно трябва поема социалните си ангажименти, Марио Драги заявява, че тя трябва да „намали някои, ако не всички, наши амбиции“.

Сред мерките за повишаване на конкурентоспособността на ЕС той предлага „фундаментално пренасочване на неговите колективни усилия към намаляване на изоставането в иновациите със Съединените щати и Китай, особено в напредналите технологии“,

както и преразглеждане и коригиране на плановете за „зелени преход”

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!