Предсрочни избори в Германия ли? Шолц имал друго главоболие

Германският канцлер Олаф Шолц категорично отхвърли възможността от провеждането на предсрочни парламентарни избори в интервю пред телевизия ZDF.

Причина за въпроса бе тоталният провал на неговата партия, както и другите в правителствената коалиция на местните избори предния уикенд в Източногерманските провинции Саксония и Тюрингия, където Алтернатива за Германия реализира изключително висок резултат, както и Съюзът на Сара Вагенкнехт. Властта ги определя съответно като крайнодясна и крайнолява партии.

Заради провала на вота стана ясно, че опозиционни политици, и по-конкретно ръководителят на Християндемократическия съюз Фридрих Мерц, отправиха призив да се постави въпросът за доверието към властите пред Бундестага, т.е. да се иска вот на доверие.

Шолц обаче обясни, че правителството му имало нужното мнозинство, за да реализира неотложните задачи.

Той в прав текст призна, че Алтернатива за Германия е поставена в умишлена изолация, защото никоя от провалилите се на изборите партии от властта не иска да състави местно правителство. Според него това било в ущърб за определяната крайнодясна партия.

„Позволете ми да споделя какво е моето главоболие: страхувам се, че в продължение на много години в Германия ще имаме ситуация, в която ще бъде много трудно да се формират правителства“, каза канцлерът, чиято партия се провали с грохот на вота и отказва да поеме политическа отговорност.

В същото интервю, за което вече писа КритичноБГ, Шолц заяви, че виновните за взривяването на Северните потоци ще бъдат наказани от закона. Това се случва със закъснение от точно две години, след атентата на газовото съоръжения. 

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!