Ежедневните плащания на САЩ по обслужване на дълга стигнаха рекордните $1,1 ТРИЛИОНА

Финансовото бреме на Съединените щати да плаща дори само лихвите по държавния им дълг става все по-непосилно. Според данни, които са публикувани от правителството става ясното харчи, че то харчи всеки ден по 3 милиарда долара, за да покрива единствено задълженията си по лихвите върху натрупания дълг.

В годишно изражение, разходите по лихвите достигнаха умопомрачителните 1,1 трилиона долара!

Откакто Федералният резерв вдигна процента на лихвите, скочи съответно и сумата по обслужването на дълга.

Днес Съединените щати плащат за покриване на лихвите два пъти повече в сравнение със задължението си от преди две години и половина. А в сравнение с преди 10 години, ежедневната финансова тежест е три пъти по-голяма.

В мандата на президента на САЩ Джо Байдън общият размер на дълга на Америка надхвърля рекордните 35,3 трилиона долара.

Ако Федералният резерв вземе решение по намаляване на лихвените нива с 1%, то ежедневното задължение на САЩ по натрупания дълг в реално изражение ще падне, но ще е на приблизителна стойност от 2,5 милиарда долара, или два пъти повече от средната стойност за времето от 2009 г. до 2019 г.

КритичноБГ припомня, че увеличаването на процента на лихвите по кредитите от централните банки се прави основно с цел да се овладее високата инфлация. Тя от своя страна води до обезценяване на парите, т.е. със същите пари днес можете да купите по-малко стоки, в сравнение с времето, когато инфлацията е била по-ниска.

В този смисъл, ако ФЕД намали лихвите, за да стане задължението на правителството по-поносимо по изплащането на дълга, има опасност да скочи отново инфлацията. Същевременно пък, когато инфлацията скочи, тогава обществото започва да негодува, че парите му стигат за по-малко стоки и настоява за увеличаване на заплатите. За да се реши пък този проблем правителството отново трябва да пусне печатницата за печатане на долари, в резултат се увеличава още повече дълга, т.е. САЩ са вече в омагьосан кръг на финансов капан.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!