Две години след атентата над Северен поток и провал преди дни на изборите Шолц се изказа мъжки: Ще накажем виновните!

Съвсем неочаквано германският канцлер Олаф Шолц заяви, че властите в страната щели да накажат виновните за взривяването на Северните потоци. Изказването си той направи пред телевизия ZDF.

Това става  седмица след като и неговата, и останалите партии от светофарната коалиция изядоха звучен шамар на изборите в края на миналата седмица в Тюрингия и Саксония и цели две години след терористичния акт над съоръжението. Критично припомня, че Северните потоци бяха взривени през нощта на 26 септември 2022 г. 

До този момент канцлерът Шолц не създаваше впечатление, че иска наказание за атентаторите на тръбопроводите, доставящи евтино руско синьо гориво за Германия, заради което до първите месеци на неговия мандат страната му процъфтяваше икономически и беше европейски мотор. Сега, година преди да сдаде поста, Германия на Шолц е поела устремено към катастрофа.

Канцлерът поне е давал досега да се разбере, че знае за взривяването на Северните потоци, защото е споменавал в свои медийни участия мимоходом за катастрофата обрекла държавата му.

Шолц уточни, че стоящите зад саботажа ще бъдат изправени пред съда.

И, за да не бъде обвинен в русофилство, защото иска възмездие за терористите, Шолц веднага побърза да увери, че е в приятелски отношения с президента с изтекъл срок на Украйна Владимир Зеленски.

„Имам добри отношения с Владимир Зеленски. В същото време за мен е абсолютно ясно, че тези неща трябва да се разследват. И се радвам, че нашият главен прокурор и правоохранителните органи стигнаха дотам, както се съобщава навсякъде“, обясни витиевато в характения си стил Шолц.

Както съобщи Критично по-рано, Берлин издаде заповед за задържане на украински гражданин, който пребивава в Полша и за който се предполага, че бил участвал във взрива. Същият обаче имаше достатъчно време да се укрие.

Шолц продължи още по-смело в интервюто, като се зарече пред избирателите, които ясно му показаха, какво доверие му имат, особено в Източна Германия, че нищо нямало да бъде скрито и, че ще бъде направено всичко, за да бъдат наказани замесените в саботажа.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!