Легендарната и неуловима руска ядрена ракета Буревестник, всяваща ужас, май е вече готова

Американските служби са засекли мястото от което Русия се готви да изстреля при необходимост новата си свръхсекретна ядрена ракета 9M730 Буревестник.

Към този момент не са известни много данни за оръжието. Очакваше се то да е готово и позиционирано на установка през 2025 г., но по последна информация май Русия е изпреварила поставените си предварителни срокове с една година. 

Към този момент се знае, че освен ядрения заряд ракетата има малък ядрен реактор, който служи за гориво за полета ѝ, което позволява оръжието да стои във въздуха на нужна позиция с дни, както и да изминава неограничени разстояния. Заради това, че ракетата се задвижва не с течно гориво, тя е и с много по-компактен размер. 

Освен това ракетата не лети само по предварително зададени координати и указана траектория до тях, а може да маневрира по задание по всяко време.

По-рано американски експерти признаха, че руската ракета Буревестник изпреварва гордостта на САЩ Tomahawk по редица показатели.

Освен всичко ракетата е неуловима от наземни ПВО системи. Експерти от САЩ признаха преди близо година, че ракетата не може да бъде засечена от нито един вид ПВО система в света към този момент, както и че скоро такава система надали ще бъде разработена.

Американците са анализирали сателитни изображения на Planet Labs, заснети на 26 юли, и идентифицирали потенциално място за разполагане на оръжието близо до съоръжението за съхранение на ядрени бойни глави Вологда-20, на 475 километра северно от Москва.

Изображенията показват девет хоризонтални стартови площадки, разделени на три групи, защитени от високи насипи, за да се ограничи рискът от верижни експлозии в случай на повреда.

Анализът е изготвен от Декър Евелет, изследовател на CNA, който заключава, че „съоръжението е предназначено за голяма, стабилна система за изстрелване на ракети, каквато се изисква за система като Буревестник“.

Ракетата има един сериозен недостатък, че заради миниатюрния си ядрен реактор, който служи за гориво за полета, Буревестник има радиоактивно облъчване.

Ако действително ракетата Буревестник вече е готова, Русия разполага с мощно оръжие с неограничен обсег, способно да поразява цели по целия свят.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!