САЩ обяснили на Киев, че имат ограничен брой ракети ATACMS. И по-бързо не се правят

САЩ дадоха ясно да се разбере от Киев, че не са бездънна яма, която да ги снабдява с оръжия и то, каквито си пожелае. В това число влизат и далекобойните им ракети. В събота, позовавайки се на служител на Пентагона, CNN заяви, че военното им министерство разполага с „ограничен брой“ ATACMS на склад и не може да произведе повече в скоро време.

През миналата седмица военният министър на Украйна Рустем Умеров се срещна с американския си колега Лойд Остин, за да обсъдят допълнителна военна помощ. По неофициална информация, украинецът дал на шефа на Пентагона списък, с които Киев да може да атакува Русия дълбоко в територията ѝ.

В интервю за Си Ен Ен след срещата Умеров твърди, че Украйна настоява за отмяна на ограниченията за ATACMS, защото това било „самозащита“ от тяхна страна.
Военен американски експерт обаче заяви пред телевизията, че Русия е пресметнала опасността и докъде могат да стигнат американските далекобойни ракети и е преместила вече ценните си активи извън техния обсег.

КритичноБГ припомня, че Москва отправи ясно предупреждение, че всяко обсъждане на използването на ракети с далечен обсег на действие за нападение на руска територия е изключително опасно и ще доведе до ескалация на конфликта.

„Западът не иска да избегне ескалация. Западът си проси неприятности, ако трябва да го кажем направо. Мисля, че това вече е ясно на всички“, заяви през седмицата руският външен министър Сергей Лавров.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!