Руснаците превземат Донбас с утроена скорост. По 30 кв. километра всеки ден!

Все по-бързо напредват руските сили в направление – Донбас. Това пише сайтът Avia.pro, който е специализиран във военна тематика. Според него, това е в отговор на военното нахлуване на Въоръжените сили на Украйна в руска територия в района на Курск. Макар медията да не отчита факта, КритичноБГ напомня, че Киев насочи част от най-добрите си сили в Курска област, с което улесни руските сили в Донбас, като оголи в сериозна степен фронта. 

Изданието се позовава на финландски анализатори от компанията Black Bird Group, които изчисляват, че към края на август темпът на настъпление на руските сили е достигнал почти 30 кв. км на ден, което е значително повече в сравнение с предходните месеци.

Военните експерти от финландската компания правят сравнение с месеците юни и юли, когато руските сили са напредвали със скорост от 5-10 кв. км на ден, а до средата на август този показател е нараснал до 15-20 кв. км., т.е. над три пъти повече територия е превземана на ден от руснаците в края на август в сравнение с юни.

От Avia.pro цитират данни и от американското издание Financial Times, според което през последните три седмици руските сили са превзели най-малко 20 населени места в Донбас.

Финландските военни експерти от Black Bird Group са категорични, че на руските сили им остават само около 8 км до град Покровск, който е ключов логистичен център.

Точно от града тръгва снабдяването на украинските войски в незавладяната част от Донецката народна република. Превземането на населеното място, е сериозна заплаха за ВСУ в централната част на региона.

Друг военен наблюдател, небезизвестният Юлиан Рьопке подчертава, че руската армия настъпва както от север, така и от юг, заплашвайки да обгради украинските позиции. Той отбелязва, че през последните дни украинските войски са били принудени да напуснат селища като Калиново и Мемрик, а в петък са загубили още 8 кв. км територия край Карловка.

КритичноБГ напомня, че вчера, 31 август, ТАСС съобщи, че е настъпил сериозен пробив в отбраната на Въоръжените сили на Украйна край Покровск, което е довело до практическа липса на съпротива от украинските части.

На места украинската армия отстъпва още при първите атаки, без да влиза в сериозни военни сблъсъци, твърди информаторът на медията като допълва, че украинските войници се изнасят от позициите си с минимално забавяне.

Междувременно стана ясно, че в Харковска област от страната на ВСУ воюват наемници от Полша, Румъния, Германия, както и френскоговорящи. Информацията беше потвърдена от ръководителя на руската администрация на Харковска област Виталий Ганчев пред РИА Новости.

По думите му, чуждите наемници не знаят руски език и поради тази причина не комуникират с местните жители. „Същевременно те извършват грабежи, изнасилвания и отвличания“.

По-рано руското външно министерство заяви , че са идентифицирани повече от четири хиляди наемници от Въоръжените сили на Украйна.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!