Лавров: Курската област е атакувана за размяна, но Русия не преговаря за своята територия

Сергей Лавров

Русия няма да преговаря с никого за руските територии. Това изявление направи руският външен министър Сергей Лавров на 31 август.

„Ние не обсъждаме нашата територия с никого. И не преговаряме за нашата територия <…> Сега не говорим за никакви преговори“, заяви Лавров в интервю за RT.

Лавров също така припомни позицията на Москва и думите на руския президент Владимир Путин от 14 юни.

„Готови сме да уредим ситуацията въз основа на реалностите. Реалностите на място, реалностите в Конституцията на Руската федерация, където ясно е записано, че сега освен Крим имаме четири нови федерални субекта“, подчерта министърът и добави, че при тези условия не може да се говори за присъединяване на Украйна към НАТО.

На 12 август Путин също заяви, че преговорите с Киев са невъзможни. Държавният глава се зачуди за какво да се говори с тези, които „безразборно нанасят удари по цивилни граждани, гражданска инфраструктура или се опитват да заплашват ядрени съоръжения“.

По-късно, на 28 август, говорителката на руското външно министерство Мария Захарова също заяви, че не може да има преговори с Киев на фона на терористичните му действия в Курска област. Тя подчерта, че украински бойци и чуждестранни наемници стрелят по цивилни граждани в Курска област, нанасят удари по инфраструктурата и заплашват ядрени енергийни обекти.

На 6 август украински бойци атакуваха руски позиции в пограничните райони на Курска област. Ситуацията в региона беше призната за извънредно положение с федерален характер. Операцията по унищожаване на врага продължава, пише Известия.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!