Бил Гейтс на война срещу Флорида. Съди щата, че спря химическото му „месо“ по подозрение, че не е безвредно

Мултимилиардерът Бил Гейтс е завел дело срещу американския щат Флорида, заради това, че там беше забранено изкуствено създаденото му месо, около което витаят страхове, че е канцерогенно, т.е., че причинява рак. На този етап няма убедителни научни доказателства, базирани на изследвания, че полученото по химичен път „месо“ е вредно за здравето, но няма и доказателства за обратното твърдение. Флорида забрани продажбата на хранителното „изобретение“ на Бил Гейтс, благодарение на губернатора си Рон ДеСантис.

КритичноБГ припомня, че още в началото на май републиканският шеф на щата обяви, че продажбата на „месото“ на Гейтс е противоконституционно. По думите му, това е отпор „срещу плана на глобалния елит да принуди света да яде месо, отгледано в колби на Петри или консумация на буболечки, за да постигне авторитарните си цели“.

С това на практика Флориса стана първият американски щат, който забрани на всеки „да продава или разпространява месо, отгледано в лаборатория“, съобщи тогава BBC.

По това време медията припомни, че процесът на производство на култивирано месо „включва извличане на клетки от животно, които след това се хранят с хранителни вещества като протеини, захари и мазнини. Крайният продукт е генетично неразличим от традиционно произведеното месо.“

Различимо или не на вкус, Рон ДеСантис поряза бизнес амбициите на Бил Гейтс, който този понеделник отвърна на удара, като заведе съдебен иск във федералния съд. Той е представляван от своите Upside Foods, фирмата, коато произвежда химикала с вкус на „месо“ и Institute of Justice, юридическа кантора с нестопанска цел.

В мотивите си, представляващите Гейтс фирма и кантора твърдят, че „забраната на Флорида за отглеждане на месо в лабораторни условия има за цел да защити говедовъдната индустрия в щата – и че законът е противоконституционен.

В жалбата се твърди, че забраната на ДеСантис – SB 1084 нарушава клаузите за върховенството и търговията по членове от Конституцията, както и два федерални закона, регулиращи инспекцията и разпространението на месо и птичи продукти.“

На този фон, комисарят по земеделието на Флорида Уилтън Симпсън – който е посочен като ответник от страна на щата – нарече делото „нелепо“.

Политикът се обяви в защита на гражданите на Флорида, като заяви, че за лабораторно отгледаното „месо“ няма „достатъчно доказателства, че е безопасно“ за консумиращите го хора. За сметка на това обаче, политиката на налагането му ще доведе до ликвидиране на животновъдни ферми и до фалит на редица земеделски стопанство.

„Продоволствената сигурност е въпрос на национална сигурност и нашите фермери са първата линия на защита“, каза Симпсън в изявление.

„Щатите са лабораторията на демокрацията и Флорида има право да не бъде корпоративно опитно зайче“, категоричен беше Уилтън Симпсън.

Факт е, че Администрацията по храните и лекарствата на САЩ определи „месните“ продукти на Upside на Бил Гейтс, като безопасни за консумация още през 2022 г., а Министерството на земеделието на САЩ даде зелена светлина за продажбата на химическата храна с вкус на месо от Upside и конкурента им Good Meat.

Фирмата на Бил Гейтс за химическо месо Upside изплю камъчето, като заяви, че примерът на Флорида за забрана на продуктите им е бил последван и от други щати в САЩ.

След тях и щатът Алабама забрани отглеждането в лаборатория месо, като решението ще влезе в сила от октомври тази година. Законодателите в Аризона, Кентъки, Айова, Мичиган, Ню Йорк, Пенсилвания, Тенеси, Тексас и Западна Вирджиния също въведоха подобни забрани, което явно е довело до истерия Бил Гейтс, за да предприеме наказателно действие срещу първия изправил се срещу политиката му щат Флорида.

Освен всичко и дистрибуторите на фалшификата на Upside са започнали да им отказват разпространение на химикала.

Заведеното дело срещу Флорида от фирмата на Бил Гейтс може да се разглежда и като наказателна акция за пример на всички останали, които последваха пътя на управлявания щат от Рон ДеСантис.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!