Колумбия спря въглищата си за Израел, за да „не прави бомби, с които убива децата на Палестина“

Президентът на Колумбия Густаво Петро забрани изцяло износът на въглища от страната си за Израел. За целта държавният глава подписа изричен указ.

Според сайта Muslim Politic мотивът му е бил нестихващата вече над 10 месеца война от страна на Израел в Ивицата Газа, в която бяха убити около 40 000 палестински граждани, повечето от които жени и деца.

Президентът Петро заяви пред медиите: „Те правят бомби от колумбийски въглища, за да убиват децата на Палестина.“

Muslim Politic отбелязва, че държавният глава наскоро се е заканил да спре въглищата за Израел, „докато не спре геноцидът срещу палестинския народ в Газа“ и ето, че малко по-късно той изпълни заканата си.

Решението на Густаво Петро е много тежък удар срещу Тел Авив и същевременно отказ от сериозно финансово перо за страната му. Причина за тази констатация е, че Колумбия е най-големият доставчик на въглища за Израел. Годишната печалба от износа за Колумбия се изчислява на 450 милиона долара.

За Израел ударът обаче е по-сериозен. Колумбийските въглища помагат на Израел да произведе ЦЕЛИ 20% от електроенергията си за година по данни на American Journal of Transportation.

КритичноБГ припомня, че на 1 май Колумбия заяви, че скъсва дипломатически отношения с Израел, заради „извършвания геноцид в Газа„. Решението беше обявено лично от президента на страната Густаво Петро. Тогава той предупреди:

„Ако Палестина умре и човечеството умира.“

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!