Членовете на ЕС не желаят да изпращат повече оръжия на Украйна?

В статия, публикувана в понеделник във Financial Times, Бен Хол, редактор за Европа на британския вестник, определя нахлуването на украинските войски в Курската област като „авантюра“. Поводът е страхът, че Доналд Тръмп може да бъде избран за президент на САЩ през ноември и да наложи неблагоприятно за Киев решение. Статията бе цитирана от RT.

Хол обяснява, че украинското правителство поема риск, тъй като няма реалистични шансове за военна победа при сегашната подкрепа на Запада и ресурсите, с които вече разполага.

Налице е „признание“, че европейските страни трябва да доставят повече оръжия на Украйна, но „няма обсъждане на варианти по същество“, казва висшият служител на ЕС пред вестника.

Хол изтъква, че с Курската офанзива Киев преследва преди всичко политически цели. Той иска да покаже на западните си поддръжници, че Украйна не се впуска в капитулация. Освен това иска да повиши морала в собствената си страна. Киев се опитва да завземе колкото се може повече територия, за да може да я разменя при едни мирни преговори.

По отношение на възможността за президентство на Тръмп в САЩ Хол отбелязва, че размяната на земи е „сделка, която може да бъде подкрепена от строителния предприемач, който е станал президент“. Тръмп е заявявал, че ако бъде избран, може да прекрати военните действия в рамките на 24 часа.

Западни официални лица твърдят, че Киев не ги е информирал преди нахлуването си в Курската област, въпреки че след това нападението беше широко отразявано. Във вторник ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел заяви, че Русия „сега е принудена да се изтегли вътре в руската територия“.

Нахлуването обаче не изглежда да оказва какъвто и да било ефект върху натиска върху украинските отбранителни позиции в Донбас, като ежедневно постъпват съобщения за напредване на руските войски. Междувременно се твърди, че стратегията на Киев му е струвала някои от най-опитните му войници и ценни оръжия, доставени от Запада.

Във вторник руското министерство на отбраната оцени украинските загуби на повече от 2000 убити, 35 танка и много други видове тежко въоръжение.

Преди това руският президент Владимир Путин предложи прекратяване на огъня в замяна на това Киев да се откаже от амбициите си да се присъедини към НАТО и да изтегли войските си от районите, за които претендира Москва. Тази седмица обаче той изключи възможността за мирни преговори и се позова на украинските нападения срещу руски цивилни граждани в района на Курск.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!