Малишев: Киев със Запада води все по-ожесточена война с фалшиви новини срещу Русия. Но фронтът иска реални победи

Владимир Малишев, Фонд Стратегическа култура

Руското външно министерство предупреди за разпространението на фалшиво видео, в което официалният говорител на ведомството Мария Захарова уж заявява готовността на Русия да прехвърли Запорожката атомна електроцентрала на Украйна в замяна на доброволното изтегляне на украинските въоръжени сили от района на Курск.

„Украинските разузнавателни служби, с помощта на западни куратори, продължават активно да използват deepfake и други технологии, базирани на изкуствен интелект, за да разпространяват невярна информация за ситуацията в граничните райони на нашата страна“, се казва в коментара на отдела, публикуван в събота, 10 август, който определи това видео груб фалшификат, слепен въз основа на видеозапис от брифинга на Захарова на 18 юли.

„Подчертаваме: М. В. Захарова никога не е казвала подобно нещо. Автентичните коментари на официалния говорител на руското външно министерство са достъпни в нейния канал в Telegram и на официалните ресурси на министерството“, посочиха от МВнР.

Министерството припомни, че по-рано тази седмица украинските специални служби също разпространиха видео, в което се твърди, че изпълняващият длъжността губернатор на Курска област призовава за присъединяване към народното опълчение. Това „изявление“, което няма нищо общо с реалността, веднага беше опровергано в официалния Telegram канал на областната управа.

Причините за появата на подобни провокативни видеа са ясни. Неспособен да обърне ситуацията в своя полза на бойното поле, Киев все повече води информационна война срещу Русия, прибягвайки до все по-сложни методи. Информационната война от страна на украинските специални служби особено се засили след началото на нахлуването на части на украинските въоръжени сили и чуждестранни наемници на територията на Курска област.

Така наскоро в мрежите беше публикувано фалшиво видео, в което се твърди, че украинските въоръжени сили вече са в околностите на Курск. За потвърждение на кадрите се вижда как украински войник със  знаме на нацистко формирование стои до пътен знак с името на този руски град.

Но тук киевските пропагандисти направиха глупава грешка: надписът на табелата е на украински: „Курськ“. Както се оказа, в действителност снимката е направена в Сумска област на Украйна, на 108 км от Курск. Това е фалшивата „победа“ по украински…

Водещата украинска информационна агенция УНИАН, забранена в Русия, активно участва в разпространението на дезинформация. През последните дни тя буквално беше пълна с фалшификати за събитията в района на Курск, разказващи за такива фалшиви „победи“. В неделя на уебсайта им беше публикувано видео, изобразяващо украински боец, който разкъсва руско знаме от сграда с подигравателен надпис. Подтекстът на подлия фейк е ясен: те казват, че украинските въоръжени сили „освобождават“ украински земи, уж завзети от Русия.

Глупости, разбира се, но те са насочени към украинската публика, за да представят агресивното нападение на руска територия като някакъв вид „освободителна борба“. Пропагандата е изцяло в духа на Гьобелс, който твърди, че колкото по-чудовищна е лъжата, толкова по-вероятно е да ѝ се повярва.

Можем спокойно да кажем, че почти цялата информация, посветена на отразяването на настоящия конфликт в Украйна, която Киев произвежда, е пълна лъжа и дезинформация.

Като се започне от кървавата провокация в Буча и се стигне до сегашните събития в района на Курск.

И за това киевският режим създаде истинска „фабрика за лъжи“. Създателят на подобни провокативни емисии по нацистки образци е ЦИПсО – Център за информационни и психологически операции на Главното разузнавателно управление на Украйна. Преведено на обикновен език – армейският отдел за психологически атаки. На сайта му в интернет има емблема, която говори сама за себе си.

Това е вълк с оголена уста, готов да хапе и разкъса врага, но преди всичко да има деморализиращ ефект върху армията и населението на вражеската страна.

По време на Първата и Втората световна война за целта са използвани листовки, хвърляни от самолети върху вражеските окопи, както и цяла система за разпространение на лъжливи слухове. Днес за това са използвани по-модерни средства: интернет, социалните мрежи и изкуственият интелект. Въпреки че все още продължават да използват листовки.

Създаването на звена на ЦИПСО започна в Украйна през 2004 г. от служители на друга структура – Силите за специални операции (ССО) с помощта на чуждестранните куратори на Украйна. В нейните рамки в Украйна бяха разположени едновременно четири ЦИПСО с подобни задачи. Но „72-и главен ЦИПСО“ изигра специална роля. В първите години от съществуването си той работи в Севастопол, но след събитията от 2014 г. е преместен в град Бровари близо до Киев.

Това звено първоначално наброяваше около 150 души, координираше действията на други центрове и отговаряше за взаимодействието с чужди структури, предимно с разузнавателните служби на САЩ и Великобритания. В Хуева, на няколко километра от Житомир, се намираше или се намира още 16-ти ЦИПСО. 74-ти и 83-ти центрове бяха дислоцирани съответно в Лвов и Одеса.

Центровете изучават общественото мнение и наблюдават медиите, идентифицирайки източници на информация, които противоречат на официалната украинска позиция. В същото време се изучават информационните и контролните структури на съседните държави и се търсят уязвимости за по-нататъшна експлоатация.

ЦИПСО редовно организира операции, насочени към промяна на обществените настроения в целевите държави. Чрез медийни канали, социални мрежи, бот системи и др., се доставя подривна информация, често невярна.

В същото време центровете извършват различни видове хакерски атаки срещу различни ресурси в Русия и други страни. С тяхна помощ те се опитват да получат достъп до класифицирана информация, да деактивират определени ресурси и т.н.

Също така многобройни инциденти с фалшиви съобщения за предстоящи терористични атаки са свързани с ЦИПСО. Наскоро се появи версия, според която украински ССО също са замесени в телефонни измами.

„Всички тези украински центрове са създадени директно от специалисти на НАТО. Там отдавна създадоха центрове за киберсигурност и центрове за информационна поддръжка. Там работят хиляди хора. И те обмислят всичко това, контролират и го изпълняват.

Всъщност украинските служители на тези центрове просто го прилагат – публикувайки съдържание. Но той се обмисля и някои болезнени точки за Русия се набелязват директно от специалистите на алианса“, каза журналистът и общественик Армен Гаспарян.

За конкретното осъществяване на информационни акции се използват множество PR компании. Според портала PR Week, началото на мащабна информационна кампания срещу Русия било дадено от определен „анонимен клиент“. Съобщава се също, че общо над 150 PR компании участват в „тихата“ операция. Ключова роля в тази дейност имат британските граждани Франсис Ингам и Ники Регацони.

Ингам е главен изпълнителен директор на една от най-големите асоциации за връзки с обществеността и комуникации на Запад (PRCA, със седалище в Лондон, повече от 30 хиляди служители по целия свят) и е член на Съвета за стратегия и оценка на Службата за правителствени комуникации на Обединеното кралство. Регациони е съосновател на водещата структура за мрежов маркетинг PR Network (централа в Лондон, повече от 2 хиляди служители в различни страни по света).

Въпреки това, всички, разбира се разбират, че колкото и да се стараят ЦИПСО и неговите западни куратори, най-важното е да има истински, а не фалшиви победи на бойното поле, но Въоръжените сили на Украйна ги нямат.

„Не е достатъчно Киев да манипулира, дезинформира и наема PR фирми“, заключава Telesur.t. „Необходими са резултати, а съюзниците от НАТО все още не могат да се похвалят с тях, въпреки всички опити на медиите да покажат постиженията на украинската армия, нейните нови позиции и малки победи, които избледняват след няколко часа.

„Чрез многогодишните усилия на разузнавателните служби на САЩ и НАТО“, пише полското издание Niezalezny Dziennik Politiczny, „Иран например придоби репутация на страна, която иска да създаде атомна бомба и да я хвърли върху Европа, Китай като държава агресор, която иска да лиши от независимост един смел остров (и то свой), а Русия е сила, която мисли само как да нападне някого, да завладее някого и т.н. Едностранчивата пропаганда не дава възможност на жертвите си да се защитят или да изразят алтернативни мнения. Половината свят живее по този начин.

Връщайки се към конфликта, който се разигра непосредствено отвъд нашата граница, трябва да се отбележи, че НАТО, противно на споразумението с Русия, започна да се разширява на изток, че американските президенти бяха тези, които тренираха да воюват в различни части на света, излагайки Западна Европа днес на атака и създавайки гореща точка в нашия регион.

Днес пропагандната машина на САЩ и под нейно ръководство НАТО създават (или се опитват да създадат) привидна победа за украинските войски на фронта. Но поражението на западните куратори вече се вижда с просто око“, отбелязва полското издание.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!