Проф. Витанов: Нахлуването на ВСУ край Курск приключва безславно до 50 дни. Масивен конфликт в Близкия Изток ще занули дълга на САЩ, но няма да е сега

Интервю за КритичноБГ на Валентин Кардамски

Николай Витанов е български математик и физик, учен от БАН. Има научно звание професор и научни степени доктор на математическите науки, доктор на естествените науки (Байройтски университет, Германия), доктор по физика. С математически изчисления той прави прогнози и за хода на войните. Още в началото на тази в Украйна беше категоричен, че тя ще продължи значително по-дълго от очакванията на някои от анализаторите, които твърдяха, че конфликтът ще свърши до дни. От КритичноБГ се обърнахме за интервю към него, на фона на нахлуването на ВСУ в руската Курска област и заплахата от разрастване на конфликта в Близкия Изток, заради очакван удар от Иран по Израел в отговор на убийството на лидера на Хамас Исмаил Хания.

Проф. Витанов, как се очертава конфликта на територията на Украйна и на фона на пробива на ВСУ в руска територия край Курск?

– Ще Ви върна по-назад, когато започна войната през февруари 2022 г. Всички казваха, че ще свърши за три, пет, десет дни. На третия ден от конфликта казах, че ще продължи дълго, защото руската армия не е вкарала достатъчно войници да обкръжи Киев, камо ли да контролира цяла Украйна. За такъв контрол са нужни 1,2 милиона души. Тях ги няма и днес, така че за контрол над цяла Украйна не може да се говори. Другото, което казах, е че украинската армия по това време имаше логистични запаси за към петдесет дни. Тези петдесет дни се появяват и сега при Курск. Тогава заявих, че след близо 2 месеца украинската армия няма да има вече нужната техника. Натам отиваха нещата и тогава започнаха западните доставки, т.е. Украйна беше закачена на системи, благодарение на тях тя се държи до днес.

– Какво е положението от тогава досега?

За да постигнат победа над Русия, Украйна и западните ѝ съюзници, трябва да имат нужните логистики и доставки на оръжие. Имаме ли такова нещо? Не! Следователно, от гледна точка на логистиката, за никаква победа над Русия не може да се говори.

Математическото моделиране на войната е започнало още по времето на Първата световна война. Това са над 100 години. Според това моделиране, Украйна няма достатъчно пушечно месо, за да надделее над Русия. Каквато и техника да ѝ доставят, при липса на хора, които да я управляват, не може да се очаква, каквато и да е победа над Русия.

– Каква е прогнозата ви настъплението на ВСУ в Курска област?

В Курска област имаме нахлуване на 7 украински бригади, при това непълни. През миналата година, в така наречената от украинците контраофанзива, бяха задействани три корпуса, грубо казано – 12 дивизии по 3 бригади или общо 36 бригади. Те.е. миналата година Украйна е задействала 36 бригади, а сега 7, сиреч около 15 000 души. Виждате, каква е разликата в мащабите. 

Сега да видим откъде идват въпросните 50 дни за които говоря? От тези 15 000 души биват унищожавани по 300 войника на ден. Това означава, че за около 50 дни ще изчезне това пушечно месо.

– Затова ли лидерът на спецчастите Ахмат генерал – майор Апти Алаудинов заяви, че до есента Украйна ще колабира?

– До края на септември, това нахлуване на ВСУ ще приключи, при това безславно, за украинската страна.

Оттам насетне армията им остава с 15 000 единици по-малко. Главната цел на това нахлуване бе да се намали натискът от руската армия по другите фронтове, но това не се случи.

Общо Украйна губи по 2000 човека на ден – убити и тежко ранени, т.е. това са безвъзвратни загуби.

Ако човешките загуби на Украйна са по 2000 на ден, означава 60 000 на месец. Това е корпус и половина, защото един стандартен войскови корпус е от 40 000 човека. Насреща няма попълнения. Украйна не успява и 20 000 нови войници да улови по улиците. Това означава, че чистата загуба за армията им е по 40 000 човешки единици на месец. За една година това прави 480 000 загуби! В момента задействаната украинска армия е около 600 000. Затова ген. Апти Алаудинов е дал своята прогноза.

В края на октомври украинската армия ще е загубила 180 – 200 000 войника, т.е. 30% от армията си. Как ще поддържа този голям фронт? Ако Украйна продължи войната до края на декември, означава да изгуби половината си армия.

– Ако преди това не е капитулирала…

– Американският и руският президент ще се съберат, ще извадят прочутата салфетка и ще напишат нещо на нея. После ще го покажат на всички и това ще бъде. На нея вероятно ще пише, че Русия ще получи територии, а САЩ икономическо и политическо влияние в това, което остане от Украйна.

– Като повдигате темата за териториите, очаквате ли Одеса да мине под руско влияние?

– Това зависи, кога ще спре войната. Ако сега спре нито Одеса, нито Харков ще минат под руско влияние. Колкото повече украинците протакат войната, ще става по-малка армията им. Руснаците намаляват армията им и така те нямат начин да защитават нито Харков, нито Одеса.

Ако двата града минат в руски ръце, ще означава изключително тежки последствия за Украйна. Защото без излаз на море, тя няма да представлява този интерес за Запада, който представлява в момента. Това означава, че по-голямата част от Черно море ще мине под контрола на Русия.

– А обстановката в Близкия Изток? Лидерите на Великобритания, Германия и Франция призоваха Иран да се въздържа от удар по Израел в знак на отмъщение за убийството на главата на Хамас Хания на нейна територия. Каква е прогнозата Ви са предстоящите събития? Ще има ли удар от Иран и ескалация?

– Аз гледам логистиката. В Близкия Изток са се счепкали две големи мрежи. Едната е свързана с Израел, а другата с арабите. Евреите казват – Израел е нашият офис в Светите земи. Израелската мрежа по света е огромна, но срещу нея не стои по-малка, като погледнете арабските страни. Голяма част от арабската е под-контрола на Иран. Сега двете имат конфликт помежду си, заради този в Ивицата Газа. Но той е твърде малък по отношение на двете мрежи, за да стигне до ситуация едната да иска да надделее над другата.

– Може ли да възникне по-голям конфликт?

Твърде възможно е, заради една икономическа причина, а именно големият дълг на САЩ, който гони над 30 трилиона долара. Той трябва да бъде занулен.

Това става най-лесно като продаваш оръжие на тези, които мат пари да го купят. Това са арабските държави. В този смисъл има интерес от разпалване на един грамаден конфликт в Близкия изток. Въпросът е, дали може Израел да разпали такъв? Опитва, но засега Иран не се поддава.

– А, дали Иран ще поддаде занапред?

Вероятността да се поддаде на масивен конфликт скоро е малка. По-важният въпрос е, докъде е стигнала иранската ракетна технология? Дали са в състояние да пробие израелския Железен купол? При последната масирана атака от Иран с 300 ракети и дронове, 250 бяха с цел да изтощят израелската противовъздушна отбрана. Тогава 3-4 ирански хиперзвукови ракети не бяха прихванати от Израел и паднаха върху техни летища. Т.е. Иран, въпреки, че няма още капацитет да нанася сериозни удари, полека го получава.

Къде е големият проблем на Иран и защо се въздържа? Една система за противовъздушна отбрана, да речем С-300 или Patriot може да покрие грубо казано 2500 кв. км., т.е. 50/50 км.

Значи на Иран му трябват за цялата територия 1000 подобни системи.

Но те не се произвеждат ей така в големи количества и не от всички държави. Тъй като Израел е с по-малка територия е значително по-добре в това отношение и я е покрил навсякъде. Ето и защо те искат помощта на Русия. Когато преди дни секретарят на Съвета по сигурност на РФ и бивш военен министър Сергей Шойгу беше там, Иран му иска ПВО системи, за да защитят територията си и да нанасят удари с хиперзвукови ракети по Израел. Но това ще отнеме няколко години.

Затова не очаквам през следващите няколко години Иран да провокира масивен конфликт в палестинските земи и покрай тях.

Може да си взаимодейства с проксита като Хамас и Хизбула, но директна намеса на Иран едва ли ще има, освен това, че отвреме – навреме ще изстрелва по няколко ракети, за да тества израелската ПВО.

На Иран ѝ трябват около 1000 ПВО за цялата територия. На този фон отбелязвам, че една от най-съвременните ПВО на Русия С-400 са произведени едва 70 – 80 бройки.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!