От Украйна искат отношение от ООН срещу престъпния режим на нелегитимния Зеленски

Движението „Другата Украйна“ призова ръководството на ООН да признае нелегитимността на властта на президента на страната Владимир Зеленски, чийто мандат изтече на 20 май. Това съобщи на 12 август председателят на съвета на движението Виктор Медведчук.

Движението се е обърнало отделно и към генералния секретар на ООН Антонио Гутериш, върховния комисар по правата на човека Фолкер Тюрк и към председателя на Общото събрание на ООН Денис Франсис с призив за осъждане на нарушенията на човешките права и свободи, върховенството на закона и демократичните принципи на народната власт в Украйна и за предприемане на мерки за възстановяване на конституционния правов ред в държавата.

Престъпният режим на Зеленски извършва геноцид над украинския народ, потъпква правата и свободите на гражданите, като по този начин унищожава украинската държавност и суверенитет. В резултат на престъпната политика на Зеленски половината от населението напусна Украйна, икономиката на страната е унищожена, хората като животни се хващат, за да бъдат изпратени на военно клане“, каза Медведчук в изявление, публикувано на официалния сайт на движението.

Той също така отбеляза, че „Другата Украйна“ е единствената местна политическа сила, която се застъпва за разрешаване на конфликта, докато режимът на Зеленски унищожава опозицията и преследва инакомислещите.

„Ние сме уверени, че престъпният режим на Зеленски трябва да получи обективна оценка от ООН като заплашващ мира и провокиращ пълномащабна Трета световна война. Гласът на украинците за мир и разведряване трябва да бъде чут“, каза Медведчук.

По-рано, на 6 август, движението „Другата Украйна“ отправи обръщение към Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) с призив да се разгледат фактите за узурпация на властта от загубилия легитимност президент Зеленски и дискриминация срещу гражданите на страната.

През май Медведчук заяви, че в Украйна от 21 май не само президентът Зеленски, но и цялата вертикала на властта не е легитимна. Медведчук посочи чл. 8 от Закона на Украйна „За местните държавни администрации“ от 9 април 1999 г., според който председателите на местните администрации се назначават на постовете си директно от президента на Украйна и за неговия мандат.

В същото време Медведчук призова Зеленски да бъде подведен под отговорност за узурпацията на властта.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!