Атаджанов: САЩ и Израел планират да нанесат над 3400 въздушни удара срещу ирански цели, включително всички ядрени инсталации

Фейсбук

Над Близкия изток надвисва война. През 1982 израелската армия, нахлу в Южен Ливан. Целта на Израел беше да завземе южната част на Ливан, по-специално река Литани, основният източник на питейна вода в региона. Историческото пристанище Тир – стар град, когато Рим го е нямало, е друга ключова цел. До голяма степен тогава беше превзет от маронитски фашистки милиции, съюзени и снабдени с оръжие от Израел.

Израел твърдеше, че се бори с „тероризма“. Всъщност крайната цел на Израел беше – както винаги – повече земя за еврейската държава. Когато Израел е бил създаден през 1948 г., имаше много спекулации относно това дали новата еврейска държава ще продължи да анексира цял Южен Ливан.

Светослав Атаджанов

Това не се случи, след като САЩ им подложиха крак. Това беше времето преди Израел да доминира политиката на САЩ в Близкия изток и да дава на президента на САЩ своите разпореждания. Днес американския самолетоносач „Ейбрахам Линкълн” е край Близкия изток, готов да атакува Иран.

САЩ и Израел се опитват да провокират война с Иран след неговата ислямска революция от 1979 г., която свали управлявания от САЩ/Израел шахски режим. Убийствата от САЩ на иранския генерал Сюлеймани и неотдавнашното убийство на висши ирански командири в Ливан и Техеран доведоха Иран и Израел до ръба на войната.

Според редица информации САЩ и Израел планират да нанесат над 3400 въздушни удара срещу ирански цели, които включват всички ядрени инсталации (последици на Чернобил).

Транспортни центрове, летища и пристанища, военноморски и въздушни части, военни заводи, ракетни бази, телекомуникации, щабове на разузнаването, радиоразпръскване, щабове на Революционната гвардия, щабове на полицията.

Израел отдавна желае да атакува ядрената инфраструктура на Иран и окончателно да осакати ядрените му програми. САЩ са доставили на Израел специални тежки бомби, информация за целите и самолети с дълъг обсег за тази задача. Освен това Израел има германски подводници, носещи ракети, въоръжени с ядрени бойни глави, които могат да ударят всяка близкоизточна столица.

Зад цялата раздута драма „Израел срещу Иран” се крие фактът, че Иран досега няма начин да атакува ефективно Израел.

Последният му обстрел от ракети и дронове се оказа неефективен, колкото хвърлянето на камъни.

Иран е под интензивно ембарго на САЩ и страните от НАТО върху оръжия и оборудване от 1979 г. насам. Подобни санкции срещу Ирак доведоха до невъзможността му да замени изкривените цеви на танковите си оръдия през 2003 г., които не можеха да стрелят право.

Атаките и убийствата от страна на Израел поставиха Иран в трудна позиция. Той наистина не може да причини големи щети на Израел, но ако атакува ще понесе катастрофални щети. Докато нито една от страните не използва ядрени оръжия.

Друга грозна възможност е всяка от страните да се върне към план, опасяващ се от Египет в края на 50-те години на миналия век: снабдяване на бойни глави на ракети с радиоактивни отпадъци, за да се противопостави на заплахите на Израел да изстреля ядрено оръжие върху огромния Асуански язовир в Египет, акт, който би наводнил цялата Долина на Нил, включително и Кайро.

Една иранска атака срещу Израел ще има малка стратегическа ефикасност. Основните цели в Израел за Иран биха били летище Бен Гурион, пристанище Хайфа, Тел Ноф и други въздушни бази, както и научния комплекс Weizman. Само летищата и израелският реактор Димона биха били стратегически цели и може би уязвимата електрическа мрежа на Израел.

Но Иран трябва да сдържа своята войнствена позиция, за да не бъде дискредитиран и дори свален настоящият режим в Техеран. Това означава повече атаки с леки убождания и военни паради в Техеран, показващи високотехнологични оръжия, които почти не работят.

Много малко вероятно е Израел да нападне Иран чрез наземни операции. Иран е твърде голям, твърде многолюден и твърде доказан във войната срещу Ирак. Газа беше твърде голяма пред обществото катастрофа за Израел. Иран не би могъл да направи нищо повече от нападения на командоси през границата.

Останалият мюсюлмански свят не е направил нищо ефикасно, докато наблюдава гладната смърт, раняването на над 90 000 палестинци (половина деца) и смъртта на още 40 000.
Един ирански боец веднъж каза в Техеран – „Ние приветстваме една американска инвазия. Те ще си счупят зъбите в Иран, точно както направиха в Ирак и Афганистан.”

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!