Русия използва термобарични – вакуумни бомби, изпаряващи хора срещу ВСУ край Курск

Русия твърди, че е използвала термобарична бомба срещу украинските сили. Това е съобщено по време на обявяването на „антитерористичната“ операция, която е отговор на светкавичното нахлуване на Украйна в Курск, пише Sky News, цитира Фокус.

Руската армия извърши въздушни удари срещу украинските сили и при тези удари са използвани термобарични бомби, известни също като вакуумни бомби.

Налягането на огнената експлозия на тази бомба може да изпари човешки тела, пишат британските медии.

Това не е първият път, когато Москва използва подобни оръжия, тъй като украински официални лица твърдят, че са били използвани при инвазията само седмици след началото й през февруари 2022 г.

Използването на вакуумни бомби не е нарушение на международното право, но използването им срещу цивилни е.

Междувременно първият заместник-председател на комисията по отбрана на Държавната дума Алексей Журавльов изрази увереност, че Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) са се консултирали с американските военни преди атаката срещу района на Курск. Според него подобни действия на украинската армия отдавна вече не се извършват без одобрението или участието на американски офицери, съобщи Avia.

„Сигурен съм, че преди атаката срещу района на Курск въоръжените сили на Украйна определено са се консултирали с американските военни. От доста време нито една операция на украинските военни не е била без одобрението на офицери от САЩ“, каза Журавльов.

Това изявление на парламентариста подчертава, че в настоящата ситуация ролята на американските военни в украинския конфликт остава значителна и всички действия на украинските въоръжени сили са внимателно координирани със западните им съюзници.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!