Чей Боуз за хванатия в Украйна пикап пълен с пачки евро: Европейци, представете си, колко наши пари са хвърлени в тази диктатура! ВИДЕО

„Уважаеми европейски данъкоплатци. Ето 5 000 000 евро от вашите пари в задната част на Porche Cayenne в Украйна. А сега увеличете мащаба и си представете колко от вашите пари, хвърлени в тази брутална диктатура, са отишли по същия начин?“ Това написа известният ирландски журналист Чей Боуз в профила си в Х, бившата социална мрежа Туитър. Под публикацията си той пусна и снимка на заловен автомобил в Украйна пълен с пачки от по 100 еврови банкноти.

КритичноБГ потърси информация за заловените банкноти и я откри в сайта на Бюрото за икономическа сигурност на Украйна. Същата е публикувана днес.

„В рамките на разследването на укриване на данъци от група компании, доставящи продукти за Министерството на отбраната, детективи от Териториалния отдел на Бюрото за икономическа сигурност (БЕБ) в Киевска област откриха и иззеха над 4,7 млн. евро в безотчетни пари в брой“, пише в публикацията.

Парите са били превозвани от счетоводителката на компанията в багажника на автомобил. Жената не е могла да обясни произхода на парите.

По-рано беше установено, че само през 2022-2023 г. компанията е доставила на Министерството на отбраната продукти на стойност 14,5 млрд. гривни с ДДС (над 326 милиона евро). В същото време служителите му са документирали редица нестокови сделки за закупуване и доставка на храни с контролирани компании, които са имали признаци на фиктивност.

Въпреки факта, че претърсванията са извършени в съответствие с всички приложими закони и по никакъв начин не са попречили на законната дейност на дружеството, неговите представители твърдят, че са били подложени на натиск от страна на БЕБ.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!