Русия наказва България с двойно мито на алкохола, заради лъжата: „Нито един патрон за Украйна“

Кремъл

В Русия митата за концентриран алкохол, вино и цветя от т. нар. „недружелюбни страни“ (сред които и България) ще се увеличат до края на годината. Това е ответна мярка за защита на пазара, казват от Министерството на финансите на страната, като отбелязват, че делът на вноса на концентриран алкохол за целия пазар е около 12%, а на виното около 40%.

Правителството реши да повиши митата върху алкохола и цветята с проект на правителствен указ, цитиран от РБК.

Преди година – през август 2023 г. в Русия влезе в сила повишаване на акциза за „неприятелски“ вина от 12,5% на 20%, а след новото повишение ще бъдат добавени още 5 процентни пункта до 25%.

В нарочна статия по темата, руският сайт Фонд за стратегическа култура пише: Русия наказа България за това, че е помогнала на Зеленски.

„Русия увеличи вносните мита върху стоки от България. По-специално за вино и цветя. Това е следствие от недружелюбната политика на София, като например доставката на 1 милион снаряда за киевския режим през 2022 г. и подкрепата на антируските стъпки на ЕС и САЩ. В допълнение към артилерийските снаряди Украйна получи от България стари съветски БТР-и, гранати и стрелково оръжие.“, пояснява сайтът.

Съгласно проекта на постановление:

Акцизът за силни алкохолни напитки се повишава от 9% на 20% от митническата стойност, но не по-малко от 3 евро (в момента е 1,4-1,5 евро) за литър 100% спиртно съдържание (обхваща уиски, ром, джин, ликьор, спиртна тинктура и подобни);

За вино акцизът се повишава от 20% на 25% от митническата стойност, но не по-малко от 2 долара за литър;

От 5% се повишава на 20% митото върху цветята, но не по-малко от 0,3 евро за 1 кг.

Това не е първото увеличение на митата за пазара на алкохол. Така от август 2023 г. митата за внос на вино от недружелюбни страни вече са увеличени – от действащите досега 12,5 на 20%.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!