Втора африканска страна: Късаме незабавно дипломатически отношения с Украйна. ООН да се произнесе за агресията ѝ

Правителството на Нигер обяви скъсването на дипломатическите отношения с Украйна, съобщава РИА Новости, цитирана от Спутник.

„Като се има предвид сериозността на ситуацията и … участието на Украйна в агресията (срещу, – бел. ред.) Мали, правителството на Република Нигер, в пълна солидарност с правителството и народа на Мали, приема следните мерки:

първо, незабавно прекратяване на дипломатическите отношения между Република Нигер и Украйна, второ, обръщение към Съвета за сигурност на ООН с искане да се произнесе по украинската агресия и нейните спонсори“,

цитира агенцията думите на Амаду Абдраман, официален представител на военното преходно правителство на Нигер.

В телевизионно обръщение представителят на нигерийските власти призова международната общност да се

„изправи срещу решението на Украйна да говори в защита на тероризма в глобален контекст, който игнорира необходимостта от борба с това зло“.

На 5 август правителството на Мали реши да скъса дипломатически отношения с Украйна заради ролята на ГРУ в унищожаването на наемниците на Вагнер, съобщи CNN, като се позовава на говорителя на правителството полковник Абдулайе Майга.

По-рано бойци на групировката „Вагнер“ съобщиха за ожесточени сражения с терористични отряди в североизточната част на Мали.

Официалният говорител на Главното разузнавателно управление на украинското министерство на отбраната Андрей Юсов заяви в ефир, че украинските специални служби са замесени в тези събития. На свой ред украинският посланик в Сенегал Юрий Пивоваров изрази подкрепа за терористите, действащи в северната част на Мали. В отговор малийските власти обявиха прекратяване на дипломатическите отношения с Украйна.

По-рано радио Спутник съобщи за създаването на конфедерацията „Сахелски алианс“, включваща Буркина Фасо, Мали и Нигер.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Украинското разузнаване призна, че има пръст в нападението срещу „Вагнер“ в Африка, при което бяха убити десетки бойци

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!