Милиардери в САЩ разпродават акциите си. Какво се случва?

На фона на днешния абсолютен срив на световние борси прави впечатление, че през последните няколко месеца някои от мииардерите в САЩ разпродадоха ударно акции.

По данни на Ройтерс през първите шест месеца на 2024 г. Уорън Бъфет е продал 55,8% от акциите на Apple, притежавани от Berkshire Hathaway, пише Forbes вчера, 4 август, ден преди срива на борсите.

AppleОт края на 2023 г. Berkshire е продала 505 млн. акции на Apple – 115 млн. през първото тримесечие и още 390 млн. през второто тримесечие. Към 30 юни това представлява 55,8% намаление на притежаваните от Berkshire акции на Apple от началото на годината, отбелязва Ройтерс.

Защо е продал толкова много акции на Apple? Трябва ли и други инвеститори да последват примера му?

Не знам защо Бъфет е продал такава огромна част от акциите на Berkshire в Apple. Все пак слабият темп на растеж на Apple и високата оценка подсказват, че известният инвеститор може би е стигнал до заключението, че перспективите пред акциите не са големи.

Важно е да припомним, че на 7 юли BBC съобщи, че Джеф Безос ще продаде още $5 млрд. акции на Amazon. През февруари той обяви, че ще продаде акции на Amazon на стойност около 8,5 млрд. долара. Това е първият път от 2021 г., когато г-н Безос е продал акции на Amazon.

Само преди три на 2 август акциите на Intel се сринаха с 28%, очаквайки рекордна загуба, тъй като борбата за обрат се задълбочава, съобщи The Economic Times

На 3 август BloombergTV съобщи, че най-богатите в света изгубиха $134 млрд. от спада на акциите, водени от Безос.

Нетното състояние на Джеф Безос се сви с 15,2 милиарда долара в петък, което му даде първо място в мащабния спад, който изтри 134 милиарда долара от състоянието на 500-те най-богати хора в света.

Технологичните милиардери Марк Зукърбърг, Сергей Брин и Лари Пейдж също загубиха по над 3 милиарда долара в петък, тъй като акциите на Meta Platforms Inc. и Alphabet паднаха по време на търговията в Ню Йорк. Състоянието на технологичните магнати е спаднало с общо 68 милиарда долара, според индекса на богатството на Bloomberg.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Страховете от рецесия в САЩ сринаха световните пазари. Случващото се напомня катастрофата от 2008 г.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!