Ердоган: С кризата в Газа глобалната система фалира

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган обърна внимание в понеделник на нарастващите проблеми и натиск в международната система, особено на фона на продължаващите атаки на Израел срещу Газа.

„Световната политика се движи в един от най-резките си завои. Има сериозен вакуум на властта в международната система и ние сме изправени пред загуба на морал и съвест“, каза Ердоган в реч в турската столица Анкара.

„С кризата в Газа глобалната система фалира“, каза Ердоган.

„Думите вече не са достатъчни, за да се опише геноцидът, на който е подложен палестинският народ в Газа“, добави той.

Ердоган каза, че непоносими образи на „геноцида“ се появяват всеки ден от Газа, която е подложена на израелска атака от близо 10 месеца, и е отнела живота на почти 40 000 „невинни“ хора, включително повече от 16 000 деца.

„Израел не само убива жителите на Газа с бомби и куршуми. Убива ги и като ги оставя гладни, жадни и без храна“, добави той.

„Една измамна държава, която става все по-жестока, разглезена и покварена, проявява всякакви маниери на варварство в продължение на 300 дни срещу 2,3 милиона души, натиснати на парче земя с размер на длан“, каза Ердоган.

Той добави, че пред лицето на потисничеството в Газа, „което нормално би трябвало да събуди човечеството, Съветът за сигурност на ООН запазва мълчание“.

Оприличавайки израелския премиер Бенямин Нетаняху на Адолф Хитлер, Ердоган каза, че онези, които „аплодират“ лъжите му, „никога няма да могат да измият мръсните петна по ръцете си до края на живота си“.

Ердоган каза, че убийството миналата седмица на Исмаил Хания, шеф на политическото бюро на палестинската групировка Хамас, не може да се разглежда независимо от аплодисментите, които Нетаняху получи при неотдавнашното си посещение в Конгреса на САЩ.

„Тези ужасяващи образи не само нараниха дълбоко палестинския народ, но дори по-лошо разглезиха Нетаняху“, каза той.

Докато целият свят чакаше Израел да бъде убеден да приеме прекратяване на огъня, резултатът беше убийството на преговарящия при „коварна атака“, добави той.

„Никой разумен  човек не може да приеме подобна ситуация за нормална. „Всеки, който е познавал Исмаил Хания или е работил поне малко с него, ще разбере много добре какъв смел защитник беше той.“

Миналата седмица Иран и Хамас обвиниха Израел в убийството на Исмаил Хания, ръководител на политическото бюро на Хамас, в столицата на Иран Техеран, обвинение, което Израел нито потвърди, нито отрече. Израелският премиер Бенямин Нетаняху обаче намекна за участието на Израел.

Израел, пренебрегващ резолюцията на Съвета за сигурност на ООН, изискваща незабавно прекратяване на огъня, беше изправен пред международно осъждане на фона на продължаващата си брутална офанзива срещу Газа след атаката през октомври миналата година от палестинската съпротивителна група Хамас.

Над 39 600 палестинци са били убити оттогава, предимно жени и деца, и близо 91 400 ранени, според местните здравни власти.

Почти 10 месеца след началото на израелската война огромни участъци от Газа лежат в руини сред осакатяваща блокада на храна, чиста вода и лекарства.

Израел е обвинен в геноцид в Международния съд, който му нареди незабавно да спре военната си операция в южния град Рафа, където повече от 1 милион палестинци са потърсили убежище от войната, преди да бъде нападнат на 6 май.

Източник: Анадолската агенция

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!