Унгария и Словакия обмислят спиране на доставките на електроенергия за Украйна

Около 40 % от украинския внос на електроенергия преминава през украинско-унгарската граница, което означава, че Унгария не е напълно безсилна пред украинската блокада на доставките на петрол. Всъщност Унгария може да бъде принудена да прекъсне доставките на електроенергия за своята съседка, ако се наложи.

Оливер Хортай, ръководител на отдела за политика в областта на климата и енергетиката на Századvég, отбелязва, че най-големият енергиен проблем на Украйна е електроенергийната ѝ система.

От началото на войната страната е загубила три четвърти от собствения си капацитет за производство на електроенергия, което е довело до там, че украинците трябва да се справят с продължителни прекъсвания на електрозахранването и намаляване на производството поради липса на електроенергия.

За да се справи с неработещата електрическа мрежа на Украйна, страната внася енергия от съседни държави.

„Делът на електроенергията, идваща през Унгария по отношение на украинския внос, надхвърляше 40-42% в в различни периоди“, каза Хортай, докато говореше пред унгарския телевизионен канал М1.

В резултат на това Украйна може да претърпи „сериозни последици“ заради петролната си блокада.

Той отбелязва, че станцията MAVIR в Саболчбака е един от основните възли на европейската и украинската електроенергийни системи. Това е единствената подстанция в Унгария и ЕС с компоненти на системата 750 kV. През нея преминава около 40 % от вноса на електроенергия в Украйна.

Унгария и Словакия алармираха Брюксел за действията на Украйна, която прекъсва доставките на петрол от Русия, които се осъществяват по тръбопровода „Дружба“. Въпреки това ЕС, който е добре известен с противопоставянето си на правителствата в Унгария и Словакия, реагира спокойно на оплакванията, като заяви, че Украйна не застрашава енергийните доставки на двете страни.

И Унгария, и Словакия разчитат на Русия за до 80% от доставките си на петрол, което подчертава заплахата за двете икономики. Оливер Хортай обясни, че руската компания „Лукойл“ осигурява една трета от търсенето на петрол на унгарската рафинерия „Шахаломбата“ и 45% от търсенето на рафинерията в Братислава в Словакия.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!