Израелската полиция арестува 85-годишния бивш Велик мюфтия на Йерусалим. „Произнесъл възхвала за „мъченика“ Хания“ в молитва

След изявленията на бившия Велик мюфтия на Йерусалим шейх Екрима Саид Сабри по адрес на бившия ръководител на политическото бюро на Хамас Исмаил Хания по време на обедната молитва на Храмовия хълм в петък, израелската полиция го арестува за подстрекателство, се посочва в изявление на полицията.

Йерусалимската полиция започна разследване по подозрение в подстрекателство и подкрепа на тероризма след произнасянето на речта, пише The Jerusalem Post

Сабри е обвинен, че по време на проповедта си в джамията Ал-Акса е произнесъл възхвала за „мъченика“ Исмаил Хания и е поискал „милост и небе“ за него.

Хания беше убит при покушение в Техеран миналата седмица.

Йерусалимската окръжна полиция пристигнала в дома на Сабри в Източен Йерусалим. След ареста е прехвърлен за разпит.

Това не е първият случай, в който Сабри е разпитван от полицията по подозрение в подстрекателство.

Неотдавна държавната прокуратура внесе обвинителен акт срещу Сабри, след като той подстрекавал към тероризъм и възхвалявал терористи.

В същия ден Йерусалимската и граничната полиция арестуваха още един заподозрян за подстрекаване към тероризъм по време на петъчната молитва на Храмовия хълм. Заподозреният, жител на Стария град на 20 години, беше предаден на полицията в Стария град за разпит.

От 7 октомври насам са повдигнати 140 обвинения срещу лица, обвинени в подстрекаване и подкрепа на тероризма в района на Йерусалим.

Сред тях са и редица проповедници в джамии, които са били разследвани и обвинени, след като с проповедите си са изразявали подстрекателство и подкрепа за тероризма и терористите.

„Отнасяме се сериозно към всяко използване на молитвите и религиозните институции за подстрекаване и подкрепа на тероризма и терористите. Израелската полиция ще продължи да действа решително и с нулева толерантност срещу подстрекателите и поддръжниците на тероризма, които и да са те и където и да се намират“, заявиха от йерусалимската полиция след ареста.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!