Руснаците са на 100 метра от Торецк. Най-голямото находище на литий e, за което се облизваше Западът, в ръцете им

Руските войски напрадват в две населени места в Донецка област, приближавайки се към Торецк на разстояние около 100 метра ,съобщават анализаторите на DeepState в нощта срещу събота, 3 август. Според видеозапис на 100-а отделна механизирана бригада руските сили „определено имат тактически успех“ в Зализне край Торецк и може би вече се опитват да влязат в града, отбелязват още от DeepState. Според данните на анализаторите руснаците са напреднали в Желанне в посока Покровске.

КритичноБГ припомня, че Торецк е от стратегическо значение не само защото предлага достъп до Днепърската област (която не е укрепена), но и защото в него се намира най-голямото литиево находище в Европа! Именно към него се стремеше неистово Западът. Може да се каже, че меже негова първостепенна цел!

Литият е алкален метал, чийто световен пазар се разраства бързо. Достатъчно е да се каже, че между 2008 г. и 2018 г. годишното количество в най-големите страни производителки се е увеличило от 25 400 на 85 000 тона. Основен фактор за нарасналото търсене е използването му в батериите за електрически превозни средства.

От години той се използва в батериите за лаптопи и мобилни телефони, както и в стъкларската и керамичната промишленост.

Приема се, че литият е един от най-важните елементи в така наречения „зелен“ преход, въз основа на който САЩ ще успеят да освободят Европа и западния свят от изкопаемите горива и по този начин от зависимостта от Русия и държавите от Персийския залив.

Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна съобщи в обобщение за нощта на 3 август, че в сектора на Торецк руснаците са извършили 15 атаки в районите на Пивничное, Торецк, Нижик и Зализне. Дванадесет от атаките са били „яростно“ отблъснати, а други атаки продължават.

На Покровското направление, по данни на Генералния щаб, руските сили са атакували 27 пъти през деня, всички атаки са отблъснати в районите на Новоолександривка, Воздвиженка, Калинове, Ивановка, Желанна и Новоселивка Перша. Силите за отбрана на Украйна предприемат мерки за удържане на определените линии, се посочва в доклада.

Русия стига до най-голямото литиево находище в Украйна – стратегическата цел на Запада

Източник: Фокус

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!