САЩ готвят най-мащабното придвижване на военни кораби в Близкия изток, но Иран може да ги изпревари. Медиите му пуснаха военен химн

САЩ изпращат военни кораби и допълнителни бойни самолети в Близкия изток в очакване на широкомащабна атака от страна на Иран срещу Израел. Очаква се това да бъде най-голямата концентрация на военни кораби в региона от 7 октомври.

Вярвайки, че е само въпрос на време преди Иран или неговите съюзници да отмъстят на Израел след убийството на политическия лидер на Хамас Исмаил Хания, САЩ привеждат в действие своя план за „насищане“ на региона с въоръжени сили, ход, който допълнително нажежава климата там.

Решението беше предшествано от телефонен разговор между президента на САЩ Джо Байдън и израелския премиер Бенямин Нетаняху, на когото Белият дом обеща да предостави отбранителна подкрепа на Тел Авив в случай на удари от Хамас, Хизбула и хусите.

Незабавно, според CNN, „САЩ изпращат самолетоносач, военни кораби, ескадрила изтребители и авиационна ударна група в Близкия изток, за да се справят с иранското отмъщение“.

Според CNN, „това е може би най-мащабното преместване на американски сили в региона от първите дни на войната в Газа, когато Пентагонът изпрати две ударни групи самолетоносачи в Близкия изток като публично предупреждение към регионалните войнствени групировки да не ескалират боевете.“ в момент, когато иранците и техните съюзници вече са провели първата среща в присъствието на аятолах Али Хаменей, за да планират ответни действия срещу Израел.“, допълва медията.

„Колко самолета ще бъдат изпратени (сега) все още се уточнява, както и окончателните одобрения от висши служители, включително министъра на отбраната Лойд Остин“, съобщава New York Times.

„Длъжностни лица твърдят, че се опитват да калибрират американския отговор, за да изпратят достатъчно от правилните типове самолети възможно най-бързо, за да помогнат за защитата на Израел, без да изглежда, че ескалират конфликта.

Служител на Пентагона потвърди пред The ​​War Zone, че се разглеждат допълнителни самолети като част от усилията за защита на персонала на САЩ и съюзниците.

„Нашите сили в региона предприемат необходимите стъпки за повишаване на готовността и защитата на силите“, каза служителят.

„Докато Пентагонът е в процес на подготовка за голяма водена от Иран операция срещу Израел, времето може да не е на негова страна. Иран може да даде старт на нещата при всяко движение и преместването на изтребители и други средства в Близкия изток отнема време, без значение колко са нащрек единиците, за да изпълнят заповедите си. Тук очевидно тече надпревара с часовника, която се информира от разузнавателни продукти, от които работят САЩ и техните съюзници. Иран може да използва тази реалност, но само времето ще покаже до каква цел. Иран прави голямо шоу, като се готви за задаваща се битка с Израел“, пише The War Zone.

„В следващите часове светът ще стане свидетел на изключителни сцени и много важни събития“, съобщават иранските медии“, допълва медията.

Иранските медии започнаха да излъчват химна на ирано-иракската война, което според съобщенията е препратка към състоянието на тревога там. Линк на излъчвания военен химн – ТУК.

Източници: Pronews, The War Zone, The New York Times, CNN и Arab News

ОЩЕ ПО ТЕМАТА: 

Иран ще удари Израел на най-тъжния ден в еврейския календар – Тиша Б’Ав

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!